Detaylı Bir Escape From Tarkov Rehberi

Battlestate Games’in 2016 yılında kapalı alfa olarak çıkardığı Escape From Tarkov gün geçtikçe daha büyük bir oyuncu kitlesine kendini sevdirmeyi başardı.  Özellikle oyunun gerçekçiliği ve zorlayıcılığı bazı oyuncular tarafından çok seviliyor. Escape From Tarkov’un şu an için tek satın alma seçeneği bulunuyor. (Kod satan sitelerden kod aldıktan sonra yine oyunun sitesinden hesap oluşturmanız ve kodu aktif et kısmından kodu girmeniz gerekiyor.) Oyunun sitesine girerek 4 tane paketten birini satın alıyorsunuz ve oyun size Launcher indirme ekranı sunuyor. Oyunun kendi Launcher’ı olan Battlestate Games Launcher’ı indirdikten sonra oyunu yüklüyorsunuz. Şu an için Steam ya da herhangi bir platformda bulunmayan oyun Beta sürümünden çıktıktan sonra oyun platformlarına da gelebilir. Bahsettiğim bu 4 paket ise Standard Edition, Left Behind Edition, Prepare for Escape Edition ve Edge of Darkness Limited Edition. Bu paketler size sunduğu stash(envanter) büyüklüğü, başlangıçta verdiği eşyalar, başlangıç parası ve traderlarla(tüccarlar) iyi geçinme gibi özelliklerle birbirininden ayrılıyor. Standard edition’da 10×26 hücreli bir envanter varken bu Left Behind Edition’da 10×36, Prepare for Escape Edition’da 10×46. Benim tavsiyem oyuna direkt olarak Standard Edition’dan başlamanız. Çünkü bu bahsettiğim stash büyüklüğünü yazının devamında anlatacağım Hideout’dan da yükseltebiliyorsunuz.

Oyun ekranına ve bilgilere geçmeden önce oyun hakkında kısa bir özet geçmek istiyorum. Öncelikle Escape From Tarkov hiçbir Battle Royale oyununa benzemiyor zaten türü de Battle Royale değil. Oyun, Narvinsk diye bir bölgede geçiyor. Bu bölgede bulunan Tarkov şehrinde bir savaş çıkıyor ve savaşın ardından şehirde halk kalmıyor. Şehirde Scav olarak adlandırılan Tarkov yerlileri var. Biz ise oyuna USEC ya da BEAR paralı askerlerinden birisini seçerek başlıyoruz. Siyasi ayaklanma sonucu Tarkov’da savaş çıkıyor. BM barış güçleri, iki özel askeri şirket ve yerliler arasında çıkan savaşta paralı askerler önemli rol oynuyor. Terra Group şirketi tarafından bölgede tutulan USEC askerleri ve diğer tarafta Rus hükumetin özel askerleri BEAR. BEAR askerleri aynı zamanda Terra Group’un yasadışı faaliyetlerini ortaya çıkartmak için çalışıyor. Oyunun mantığına gelecek olursak, oyunda belli haritalar bulunuyor ve siz bu haritalara girip loot yapıyorsunuz ve belirtilen süre içinde belli kaçış noktalarından çıkmanız gerekiyor. Bu sırada düşman olarak karşınıza hem gerçek oyuncular gelebilir hem de Scav yani NPC dediğimiz botlar gelebilir. Scavları es geçmemek lazım çünkü gerçek bir oyuncuymuş gibi hareket ediyor ve hasar veriyor. Bazı haritalarda ve bölgelerde Boss dediğimiz NPC’lerde mevcut onların ölmesi daha zor ancak üstünden düşen loot daha fazla.

Oyuna girerken 2 seçeneğiniz var bu seçenekler; Scav ve PMC(Player Main Character). Scav olarak oyuna girerseniz oyun size rastgele silah ve ekipmanlar veriyor. Siz yine loot yapıp haritadan kaçmaya çalışıyorsunuz. Canlı bir şekilde haritadan çıkabilirseniz yaptığınız lootları ana karakterinize geçirebiliyorsunuz. Scav olarak girdiğinizde diğer Scav NPC’lerine ateş etmezseniz onlar da size bir şey yapmıyor. Buradaki tek düşmanınız diğer gerçek oyuncular oluyor. Oyuncuları ayırt etmek gerçekten çok zor. Ben oynarken çatıştığım kişi gerçek oyuncu mu NPC mi anlamakta zorluk çekiyorum. Eğer oyuna PMC yani kendi karakterinizle girerseniz öldüğünüzde üstünüzdeki(Pouch ve sigorta durumu hariç ilerde değineceğim.) eşyaları kaybediyorsunuz. Kendi karakterinizi geliştirmek ve traderlardan aldığınız görevleri yapmak için oyuna PMC olarak girmeniz gerekiyor. Oyuna yeni başladıysanız benim önerim biraz PMC kısmında bulunan Çevrimdışı modu oynamanız. Burada hem haritaları öğrenmek hem de silahları öğrenmek için bol bol pratik yapabilirsiniz. Bu modda öldüğünüzde herhangi bir şey kaybetmiyorsunuz ancak seviye ve karakter yeteneği anlamında da gelişemiyorsunuz. Burada oyunu biraz öğrendikten sonra Scav moduna girip alıştırma yapabilirsiniz. Scav moduna girdikten sonra bir daha girmek için 30 dakika beklemeniz gerekiyor.

Oyunun temel mantığı bu şekilde bu kısımdan sonra oyun menüsü, pazar, karakter ve oyun içine değinmeye çalışacağım.Oyunu ilk açtığınızda sizden karakter tipi seçmenizi isteyecek. Burada 2 seçeneğiniz var. BEAR ve USEC. BEAR Rus askeri iken, USEC Amerikan askeri. Seçtiğiniz pakete göre oyun size başlangıç askeri verirken bu seçime göre veriyor. BEAR seçtiyseniz AK, USEC seçtiyseniz MP5 gibi bir silah alacaksınız. Ayrıca BEAR seçerseniz oyun içi sesli komutlarında karakteriniz Rusça konuşacak. Eğer USEC seçerseniz İngilizce konuşacak. Bu karakterlerden birini seçtikten sonra menüye geliyorsunuz. Karakter, Trader ve Hideout kısımları bizi karşılıyor.

Escape From Tarkov’daki Envanter ve Eşya Sistemi

Karakter kısmı 6 sekmeden oluşuyor. Bu sekmeler genel, donanım(giyim), sağlık, yetenekler, harita ve görevlerden oluşuyor. Gear yani donanım kısmında karakterimizin bir silüetini görüyoruz. Burada üstümüze giyeceğimiz giysiler ve alacağımız silahlar bulunuyor. Ayrıca alt kısımda karakterin taşıdığı yük miktarı, can ve susuzluk/enerji gibi değerler bulunuyor. Tactical Rig yani teçhizat kısmında ise ön kısmımızda bulunan eşyaları koyacağımız yer. Eğer Quick Use(4-5-6) kısımlarında bir şey kullanmak istiyorsak bunların Tactical Rig içinde olması gerekmekte. Sırt çantamızda ise diğer bulunduracağımız eşyalar ver. Genelde buraya oyun içinde bulduğumuz lootları koyuyoruz. En alt kısımda bulunan Pouch kısmı ise bizim özel kasamız. Buraya koyduğunuz eşya hiçbir zaman kaybolmuyor. Yani oyuna girip ölseniz bile bunun içindeki eşyalarınız her daim sizde kalır. O yüzden özellikle anahtarlar, haritalar ve paraların burada tutulması önemli. Stash kısmında ise envanteriniz oluyor. Burada oyunda bulduğunuz her şeyi koyduğunuz kısım. Buradaki eşyalar ölünce kaybolmuyor ancak bu kısımda da yine sınırlı bir alan var. Burada envanterinizi düzenli tutmanız ve güzel yerleştirmeniz yer açısından önemli. Örnek olarak eşyalarınızı döndürmek için eşyayı seçtikten sonra R’ye basabilirsiniz böylelikle hem yatay hem dikey şekilde düzenleme yapabilirsiniz. Ayrıca tüccarlardan ya da marketten konteynerler alarak belli eşyalarınızı onlar içinde tutabilir ve envanterinizde yer açabilirsiniz. Oyunda ayrıca sigorta durumu söz konusu. Eşyalarınıza tüccarlar ile sigorta yaptırabiliyorsunuz. Sigorta durumu ise şöyle işliyor. Sigortadaki eşyalarınızın size dönmesi için üstünüzdeki eşyaların oyuncu tarafından alınmaması lazım. Ya da oyuncu eşyaları alır ancak haritadan kaçmayı başaramazsa sigorta yaptırdığınız eşyalar size belli bir saat sonra geri dönüyor. Ancak eğer öldükten sonra üstünüzdeki eşyaları bir oyuncu alır ve kaçmayı başarırsa ne yazık ki o eşyalarınız gidiyor. Eğer sigorta yaptırmazsanız ve ölürseniz Pouch dışındaki eşyalarınızı kesinlikle kaybediyorsunuz.

Oyundaki Silahlar ve Mermiler

Oyundaki en detaylı kısım ise silahlar. Birçok oyundan fazla detay bulunan Escape From Tarkov’da silahın neredeyse tüm parçalarını siz seçip takabiliyorsunuz. Silaha sağ tıklayıp bilgilerini görebilir ve üstünde takılı olan parçalara bakabilirsiniz. Ayrıca eğer Hideout’ta Workbench’inizi Level 1 yaptıysanız Modding kısmını da görebilirsiniz. Modding kısmı ise silahınıza tam anlamıyla hakim olmanızı ve bütün parçalara erişim sağlamanıza olanak sağlıyor. Elinizde bulunan parçaların hangi silaha olacağını bilmiyorsanız parçaya çift tıkladıktan sonra açılan pencerede ‘Compatible With Available’ kısmındaki ok kısmına gelerek sahip olduğunuz silahlardan hangisine uygun olduğuna bakabilirsiniz.

Silahların bilgi penceresindeki istediği mermi türüne göre mermi takmanız gerekmekte. Örnek olarak, AK-74N 5.45x39mm mermi istemekte. Oyunda bu boyuta sahip birçok mermi bulunmakta bunlardan iki tanesi PS ve BP mermileri. Bu mermiler verdiği hasar miktarına göre birbirinden ayrılıyor. Ayrıca bu mermileri de uygun şarjörlere takmanız gerekmekte. Envanterinizde bulunan bir şarjörünüze sağ tık yapıp Unload Ammo diyip içindeki mermileri çıkartabilirsiniz. Oyunda 27 tane Assault Rifle, 4 tane Assault Carbine, 1 tane Light Machine Gun, 13 tane Submachine gun, 5 tane Shotgun, 5 tane Marksman rifle, 7 tane Sniper Rifle ve 14 tane tabanca bulunmaktadır. Bu silahları ve silah parçalarını elde etmenin birçok yolu var:

  • Oyun içinde loot ya da öldürdüğünüz scav veya oyunculardan elde edebilirsiniz.(Haritadan kaçmanız durumunda.)
  • Tüccarlardan para veya eşya karşılığı alabilirsiniz.
  • Tüccarlardan aldığınız görevler sonucunda ödül olarak alabilirsiniz.
  • Marketten satın alabilirsiniz.

Oyundaki hangi parçaların hangi silaha olduğu ve ne işe yaradığını ise oyunu oynadıkça öğreneceksiniz. Yine bunun için birçok rehber ve video mevcut.

Sağlık Sistemi

Oyunda bir diğer önemli konu ise sağlık. Escape From Tarkov’da ölmenin geri dönüşü yok. Arkadaşlarınızla girseniz bile öldükten sonra o oyun için geri canlandırılamıyorsunuz. Bu yüzden oyun aşırı dikkat gerektiriyor. Oyuna girerken yanınızda gerekli sağlık malzemelerini taşımanız ve hasar aldığınızda bunları bir an önce iyileştirmeniz gerekmekte. Karakterinizin toplam 7 bölgesi mevcut. Bu bölgelerdeki sağlık oranları toplanınca toplam canınız ortaya çıkmakta. Oyundaki toplam canınız ilk başta 435. Bunların yanı sıra susuzluk ve enerji gibi etkenlerde mevcut bunlar ise oyunda kendini belli ediyor. Enerjinizi yükseltmek için bir şey yerseniz susamaya başlıyorsunuz ve su içmenizde gerekiyor. Oyunda hasar aldıktan sonra TAB tuşuyla karakterimize bakıyor bir ya da birden fazla bölgede hasarımız olabilir. Bu hasar bölgelerinin altında küçük ikonlarla kırılma, kanama gibi ifadeler yer alır. Bu ifadelere göre oraya sağlık malzemesi uygulamamız gerekmekte. Kanamamız varsa bandaj uygulayabilir, ağrımız varsa ağrı kesici içebiliriz. Eğer dayanılmaz bir ağrımız olursa karakterimizin görüşü gerçekten kötüleşiyor. Ağrı kesici içince ise görüntü iyileşiyor ama eskisine göre daha keskin oluyor. Sağlık malzemeleri ise ağrı kesici, atel, bandaj, medkit, enjektörler ve haplar olarak sıralanmakta. Bu sağlık malzemelerini direkt olarak quick use kısmına atıp çatışma esnasında kullanmanız önemli. Bir diğer kullanım seçeneği ise sağlık malzemesini sürükleyip hasarlı bölgenin üstüne bırakmak. Eğer hasarlı bölgenizi iyileştirmezseniz oyunda negatif bir etki olacaktır. Bacaklarınızda hasar olursa ve iyileştirmezseniz koşamaz ve zıplayamazsınız. Bir bölgeniz tamamen siyah olursa oraya gelecek hasarda direkt ölebilirsiniz. Son olarak ise yüzünüze bir hasar alırsanız da direkt ölebiliyorsunuz.

Yetenek Sistemi

Oyunda fiziksel, mental, combat, pratik ve özel olmak üzere 5 tane yetenek grubu bulunmakta ve yetenek gruplarının altında da yetenekler bulunmakta. Her yetenek 51.seviyeye kadar yükseltilebilmekte. Kendi karakterinizle oynadıkça yetenekleri de gelişmekte.

Örnek olarak, Endurance yani dayanıklılık yeteneği oyun içindeki gücünüzü(stamina) doğrudan etkileyen bir yetenek. Bu yeteneği seviye atlattırdığınızda stamina seviyeniz artmakta. Oyun içinde koşarak ve zıplayarak bu yetenek için xp kazanmış oluyorsunuz. Eğer bu yeteneği 51.seviyeye yükseltirseniz +%150 stamina kazanmış oluyorsunuz. Ancak seviye yükseltmek için sadece xp kazanmak yetmiyor bazı seviye eşiklerine geldiğinizde o yetenek için özel başka bir gereksinim isteniyor. Endurance yeteneğini 2.seviye yapmak için hideout içinde bulunan heating ve security kısımlarını 2.seviye yapmanız gerekmekte. Yetenek kısmındaki bir başka yer ise Mastering kısmı. Bu kısım ise silah yeteneği yani silahlarda da yetenek seviyesi atlıyorsunuz ve ona göre o silahtaki yeteneğiniz artıyor.

Tüccarlar, Market ve Ticaret Sistemi

Tüccarlar ve market ile oyundaki tüm eşyalara ulaşabilirsiniz. Oyunda 8 tane tüccar bulunmakta ve her tüccar farklı eşyalar satmanın -ortak sattığı eşyalar var tabii ki- yanı sıra her birinde farklı görevler mevcut. Bu görevleri alarak oyuna girmeniz ve hem loot yapmanız hem de bu görevlerde istenen şeyleri yapmanız önemli. Bazı görevlerin adımları haritadan kaçmanızı şart koşmuyorken bazı görevler haritadan kaçmanızı şart koşmakta. Her tüccarla aranızda bir ilişki seviyesi ve tüccar seviyesi bulunuyor. Bu ilişki seviyesi tüccarlar ne kadar iyi geçindiğinizi gösteriyor. Tüccar seviyesi ise yeni eşyalar ve görevler açıyor. Örnek olarak, Peacekeeper seviye 2 olmanız için sizden karakter seviyenizin 10 olmasını, 13 bin dolar ticaret yapmanızı ve aranızdaki ilişkinin en az 0.00 olmasını şart koşuyor.

Tüccarlardan eşya satın alabilir, eşya satabilir ve görev alabilirsiniz. Her görev size bir ödül sunuyor. Bazı eşyaları satın almak için para gerekirken bazıları için belli eşyalar gerekmekte. Eşya satarken ise bütün tüccarlara uğrayarak ne kadar para verdiğine bakın ve en yüksek fiyatı teklif edene satın.(Her tüccar her eşyayı almıyor.) Tüccarların üstünde yer alan süre ise stoklarının yenilenmesini ifade ediyor. Markette ise gerçek oyuncuların sattığı eşyaları görebilir ve satın alabilirsiniz ancak 15. seviye olduğunuzda markete erişebiliyorsunuz. Yine elinizdeki eşyaları burada satışa çıkartabilirsiniz. Oyunda 3 tane para türü bulunmakta bunlar dolar, euro ve ruble. Bazı tüccarlar ruble ile ticaret yaparken bazı tüccarlar ise dolar ile yapıyor.

Hideout(Sığınak)

Her oyuncunun kendine ait bir sığınağı bulunmakta burada eşyalar geliştirebilir, oyun içinde istenen görevleri ve yetenekleri açmak için kullanabilir ve silah alıştırması yapabilirsiniz. Buraya girdikten sonra ilk önce Security yani güvenlik modülünü 1.seviye yapmanız gerekmekte. Burayı yaptıktan sonra diğer modüllerin kilidi açılıyor. Bazı modülleri açmak için sadece para gerekirken bazıları çeşitli eşyalar veya başka bir modülün açılmasını şart koşabiliyor. Sığınağımızda havalandırma, bitcoin farm, jeneratör, dinlenme yeri, kütüphane, workbench, İlaç merkezi, envanter, atış poligonu, istihbarat merkezi, beslenme ünitesi gibi kısımlar bulunmakta.

Medstation yani ilaç merkezini 1.seviye yapmak için 25 bin ruble ödemeniz gerekiyor. Ardından burada Salewa First Aid Kit ve AI-2 medkit üretebiliyorsunuz. Bunları üretmek için sizden bandaj ve ağrı kesici gibi eşyalar istiyor. Her bir eşyanın bir üretim süresi var ve bir eşya üretilirken aynı modülde diğer bir eşyayı üretemiyorsunuz. Medstation’u seviye 2 yapmak için ise 50 bin ruble, Terapist ile 2.seviye ilişki, 2.seviye sağlık yeteneği, 1 medical bloodset ve 3 saline solution şartlarını istemekte. 2.seviye yaptığınızda ise daha gelişmiş sağlık kitleri üretebiliyorsunuz. Ayrıca her seviye sizin can yenilenmenizi de artırmakta. Intelligence Center‘ı ise seviye 1 yapmak için sizden 2.seviye güvenlik, 2.seviye havalandırma ve bir dosya eşyası istemekte. Bunları sağladıktan sonra bu merkez açılıyor. Sağladığı avantajlar ise Scav olarak oyuna girme süresinin 30 dakika olduğunu söylemiştik. Bu merkezin ilk seviyesi o süreyi %15 kısaltıyor ve görevlerdeki para ödülünü %5 artırıyor. Stash modülü ise envanter büyüklüğünüzü artırmanıza olanak sağlıyor. Oyunun standard sürümünü aldıysanız 10×26 yani 1.seviye stash ile başlıyorsunuz. Bunu 2.seviye yapmak ve envanterinizi 10×36 yapmak için oyun sizden 3.5 milyon ruble, 1 tane handdrill, 7 tane screws paketi ve 4 tane WD-40 100ml istemekte. Workbench ise silah üretmenizi sağlayan ve silahları modifiye etmenizi sağlayan bir modül. Burayı açmak yani 1.seviye yapmak için ise 2 tane screw nuts, 2 tane bolts ve 1 tane leatherman multitool gerekmekte. Burayı açtıktan sonra ilk seviyede çeşitli mermiler, kablolar ve kartlar üretebiliyorsunuz. Hideout’daki en önemli modüllerin bilgisini vermeye çalıştım. Ayrıca Hideout kısmına karakterinizle girip First Person bir şekilde de gezebiliyorsunuz. Daha detaylı bilgi için oyun içinden girip bakabilir ya da wiki sayfasından yararlanabilirsiniz.

Escape From Tarkov Haritaları

Şu an için oyunda toplam 9 harita bulunmakta. Her haritadaki oyuncu sayısı, kaçma süresi ve scav sayıları farklılık göstermekte. Oyunda şu an için Factory, Customs, Woods, Reserve, Interchange, The Lab, Lighthouse, Streets of Tarkov ve Shoreline haritaları bulunmaktadır. Tüccarların istediği görevler ve çıkan lootlar anlamında farklı haritalara girmeniz gerekebilir.

Oyunun Oynanışı

Oyuna giriş ekranında karşımıza 2 seçenek geliyor. Yazının başında bu kısımdan bahsetmiştim o yüzden burada tekrar etmeyeceğim. Bu 2 seçenek Scav ve PMC. Birini seçiyoruz ve ardından önümüze harita seçme ekranı geliyor. Oynamayı istediğiniz haritayı seçtikten sonra aşağı kısımda o haritanın zamanı çıkıyor. Burada bir nevi gündüz mü yoksa gece mi oynamak istediğinizi seçiyorsunuz. Ardından devam ettikten sonra harita kısmı geliyor bir haritanız yoksa devam ediyorsunuz. Burası ise o bölgeyi gösteren bir harita. Bunları tüccarlardan ya da marketten bulabilirsiniz. Oyun içinde haritayı açıp bakmanızı sağlar ancak yoksa da çok sorun değil çünkü internetten bakabilirsiniz. Eğer oyuna PMC olarak girmişseniz bu adımdan sonra Scav’den farklı olarak karşınıza 2 adım daha gelecek. Bunlardan ilki çevrimdışı moda girip girmek istemediğinizi gösteren ekran eğer istemiyorsanız direkt devam ediyorsunuz. Eğer ben oyuna alışmak istiyorum derseniz çevrimdışı modu işaretliyorsunuz ve devam ediyorsunuz.

Eğer çevrimdışı modu seçmeden devam ederseniz karşınıza son bir adım geliyor o da sigorta işlemi adımı. Bahsettiğim gibi oyunda ölürseniz ve sigorta yaptırmazsanız Pouch dışında üstünüzde bulunan her şeyi kaybediyorsunuz. Sigorta kısmında üstünüzde bulunan eşyaları sigortalattırıyorsunuz ve eğer ölürseniz eşyaların geri dönme şansı oluyor. Burada ise 2 tane tüccar var. İkisinin sigorta fiyatları değişkenlik gösteriyor, bu değişkenlik eşyalarınızın geri dönüş süresinden kaynaklanıyor. Prapor 24-36 saat süre sunarken, Terapist 12-24 saat süre sunuyor. Ardından oyuncuların olduğu ekrana geliyorsunuz ve tek girecekseniz Ready diyerek oyuna giriyorsunuz. Tek girmeyecekseniz o ekranda arkadaşlarınızı davet ediyorsunuz.Oyuna bağlandıktan sonra haritanın belli bir noktasından başlıyorsunuz. Amacınız loot yapıp -görevleriniz varsa onları tamamlayıp- haritadan kalan süre içinde kaçmak. Her haritanın belli kaçış noktaları var. Bu kaçış noktalarının hepsi açık olmayabilir. ‘O’ tuşuna basılı tutarak kalan süreyi ve kaçış noktalarının adlarını görebilirsiniz. Bazı kaçış noktalarının yanında ??? çıkabilir. Bunun anlamı o kaçış noktasının kesin açık olmadığıdır. Oyunda en önemli şey ses kasmak. Aşırı koşmak ve ses çıkartmak düşmanları üstünüze çekmeye yol açacaktır. Haritada belli bölgelerde gizli sandıklar, kilitli odalar bulunmakta. Buralardaki lootlar genelde değerli oluyor. Eğer loot yaparken anahtar bulursanız kesinlikle o anahtarı Pouch kısmına koyun çünkü anahtarlar gerçekten çok değerli. Anahtarları satma şansınız bulunuyor ancak açtığı kapıların ardındaki lootlar da aşırı değerli olabiliyor. Eğer PMC olarak girdiyseniz karşınıza hem Scav hem gerçek oyuncular gelebilir. Öldürdüğünüz kişinin gerçek oyuncu mu bot mu olduğunu anlamanın yolu ise ceseti loot yaparken Dog Tag kısmında eşya var ise gerçek bir oyuncuyu öldürdüğünüz anlamına geliyor.

Oyun içinde yaşayabileceğiniz muhtemel sıkıntıların başında şarjör doldurmak gelecektir. Eğer oyuna üstünüzde ekstra şarjör alarak değil de sadece mermi alarak girdiyseniz, silahınızda bulunan şarjörde mermi bittiğinde şarjörü çıkartıp mermileri tek tek takmanız gerekmekte ve bunu sabit durarak yapmaktasınız. Hem yavaş sürüyor hem de sabit kaldığınız için öldürülme olasılığınız yükseliyor. Benim tavsiyem oyuna dolu şarjör yedeğiyle girmeniz yönünde olacaktır. Oyun gerçekçi ve çok detaylı demiştim. Oyun içindeki tuşlardan da bunları anlayabiliyoruz. Örnek olacak çoğu oyunda ‘C’ tuşu ile direkt eğilebilirken bu oyunda bunu santim santim ayarlayabiliyoruz. ‘C’ tuşuna bastıktan sonra farenin tekerliği ile eğilme seviyesini ayarlayabiliyoruz. En çok kullanılan diğer tuşlara da değinecek olursam; ‘X’ ile yere yatabiliyoruz. ‘Q’ ve ‘E’ tuşları ile sola ve sağa eğilebiliyoruz. ‘Sol Alt’ tuşu ile aim alırken nefesimizi tutabiliyoruz. ‘Caps’ tuşu ile yürüyebiliyoruz. ‘T + Sol Alt’ tuşu ile şarjörümüzde kaç mermi kaldığını kontrol edebiliyoruz. ‘F’ ile kapıları açabiliyor ve loot yapabiliyoruz. Farenin tekerleğine basarak sol veya sağ taraflara yönümüzü değiştirmeden bakabiliyoruz. ‘O’ tuşu ile süre ve kaçış noktaları bilgilerine ulaşabiliyoruz. ‘Page Up’ ve ‘Page Down’ tuşları ile silahımızda bulunan dürbünün vuruş mesafesini ayarlayabiliyoruz. ‘Tab’ tuşu ile ise envanteri açabiliyoruz. Oyun ayrıca direkt olarak ekran görüntüsü almaya olanak sağlıyor. Oyun içinde Print tuşu ile ekran görüntüsünü otomatik kaydedebiliyoruz.

Son olarak oyunda Türkçe dil desteği bulunuyor ancak oyundaki eşyalarının adının da Türkçe olması kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yüzden oyunu İngilizce dilinde oynamanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Yazı

Dünya Devi Teknoloji Şirketlerinin Kuruluş Hikayeleri ve Tarihçeleri

Günümüzde en çok bilinen teknoloji şirketlerinin hikayelerine yakından bakalım. Nasıl oldu da bu şirketler bir teknoloji devine dönüştü, kurucuları kimler, hikayeleri nedir bunları araştırmaya çalıştık. İlk önce Apple ile başlayalım. Apple 1 Nisan 1976’da Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kuruldu. Kuruluş amacı Apple I kişisel bilgisayar kitini satmaktı. MOS 6502 işlemciye sahip olan Apple I günümüz bilgisayarlarından daha […]

Benzer Yazılar

PlayStation Plus Ocak Ayı Oyunları Duyuruldu!

PlayStation Plus servisinin her ay merakla beklenen oyunları dün duyuruldu. Geçen ay LEGO® DC Super-Villains, Mortal Shell ve Godfall: Challenger Edition oyunları verilen serviste oyuncular pek memnun olmamıştı. Bu ay ise geçen aya göre daha güzel oyunlar var diyebiliriz. Persona 5 Strikers, Deep Rock Galactic ve Dirt 5 oyunları Ocak ayı itibarı ile kütüphanenize eklenebilir […]

S.T.A.L.K.E.R 2 Geliştiricisi GSC Games World Rus Hackerlar Tarafından Hacklendi!

İlk oyunu ile oyuncuların gönlünde taht kuran S.T.A.L.K.E.R serisinin yeni oyunu uzun zamandır bekleniyor. Ukrayna’daki savaşın patlak vermesi oyunun geliştirmesine büyük oranda engel olmuştu. Geçtiğimiz dönemde oyunun geliştirilmeye devam ettiğini ve muhtemelen Aralık 2023’de çıkış yapacağına dair haberler çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise üzücü bir gelişme yaşandı. Oyunun geliştirici ekibi GSC Games World, Twitter üzerinden paylaştığı […]

Sony Metacritic Sıralamasında Zirvede!

Metacritic‘in yıllık yayıncı sıralamasında, çıkardığı ürünlerin genel olarak yüksek kalitesini gösteren yüksek bir Metascore ortalamasına sahip olan Sony Interactive Entertainment birinci oldu. Metacritic 13. Yıllık Oyun Yayıncısı Sıralamasını paylaştı ve hangi yayıncıların birden fazla üründe yüksek kalite seviyesini koruduğunu doğruladı. Sony Interactive Entertainment geçtiğimiz yılın en iyi yayıncısı oldu ve 15 üründe ve 10 farklı […]