Ubisoft’un uzun süredir üzerine çalıştığı Massive Entertainment’ın geliştirdiği Star Wars Outlaws‘a nihayet kavuştuk. Oyun, geçtiğimiz sene Ubisoft Forward etkinliğinde duyurulmuştu. Aslına bakarsak Star Wars’ı her ne kadar sevsem de Star Wars markası ve Ubisoft’u yan yana getirince ortaya nasıl bir oyun çıkacak, gerçekten kaliteli bir iş görebilecek miyiz bunun endişesi içindeydim. Özellikle yine Massive Entertainment’ın geliştirdiği Avatar oyunundan sonra bendeki şüpheler iyice artmaya başlamıştı. Peki Ubisoft yine klasik aynı görevlerle dolu olan açık dünya bir oyundan öteye gidebilmiş mi gelin birlikte inceleyelim.
İncelemede hikayeye dair bir spoiler bulunmamaktadır. Mekanikler ve bulmacaların nasıl işlediğine dair ufak bilgiler yer almaktadır. Oyunun inceleme sürümü PC üzerinden oynanmıştır. Oynadığımız sistem: RTX 3060Ti, i5 13400, W10 ve 16 GB RAM. 2K çözünürlükte oynanmıştır. Çoğunlukla 60+ FPS alınmıştır.
İçindekiler
Başrolümüz Bu Sefer Bir Jedi Yerine Bir İnsan: Kay Vess
Oyun ilk duyurulduğunda bir Jedi yerine blaster kullanacak olan normal bir karakteri oynayacak olmak beni sevindirmişti. Sürekli olarak Jedi odaklı bir evrende oynamak yerine farklı bir karakter ve hikaye içinde bu galaksiyi görecek olmak daha çok heyecanlandırmıştı beni. EA tarafından geliştirilen Star Wars Jedi Fallen Order ve Jedi Fallen Survivor oyunlarında ışın kılıcına yeterince doyduk bence. Ha şöyle kaliteli açık dünya bir Jedi oyunu olmasın demiyorum o da olsun tabii.
Oyunun hikayesinde ise ana karakterimiz Kay Vess adında bir hırsız aslında. Yanımızda bize destek olan ufaklık ise Nix. Hırsız demek yanlış olmasın özgürlüğünü bu şekilde sağlayan ve ortama uyum gösteren birisi demek daha doğru olur. Kay ile oynarken genel olarak gizlilik odaklı bir oynanışın için de olsak da bazen blaster ile düşmanlarla çatışma içine giriyoruz. Bazen diyorum çünkü gerçekten “bazen“. Bu konuya daha sonra geleceğim. Nix ise bize düşmanların dikkatini dağıtma, bulmaca çözme bazı yerlerde hile yapma ve bir şeyler çalma konusunda yardımcı oluyor. Hikaye noktasında spoiler vermeden değerlendirecek olursam çok iç açıcı ve heyecanlandırıcı bir hikaye yok. Ama bol bol ihanetin olduğu ve ikili çıkar ilişkilerinin olduğu bir hikaye diyebilirim. Oyun dönem olarak ise orijinal üçleme zamanında geçiyor yani İmparatorluğun Dönüşü(1980) ve Jedi’ın Dönüşü (1983) filmleri arasında bir zaman diliminde geçiyor.
Oyunun Gizlilik ve Bulmaca Mekanikleri
Star Wars Outlaws için şunu açık olarak söyleyebilirim ki çatışmadan çok tamamen gizlilik üzerine olan bir oyun. Çatışarak ya da gizli git gibi bir ayrım da yok. Yani çoğu bölümde tamamen gizlilik odaklı gitmeli ve görevi o şekilde bitirmelisiniz. Herhangi bir şekilde fark edilirseniz görev iptal oluyor ve checkpoint’e geri dönüyorsunuz.
Bu bir oyun tercihi olabilir tabii ki ancak bu gizlilik bölümleri çoğu görevde tamamen aynı olarak işliyor. Aslında bu yüzden de biraz can sıkıcı çünkü bu bölümler benzer bölüm tasarımlarına ve mekaniklerine sahip. Bu sekanslar aynı zamanda oldukça da uzun sürüyor. Kişisel olarak yorumum bazı gizlilik bölümlerinde gerçekten sıkıldım. Ana hikayede bazı kısımlarda keşke tercih verilseydi de biraz daha çatışmalı ve atlamalı zıplamalı aksiyona girebilseydik.
Gizlilik kısımları genellikle havalandırmalardan geçme, düşmanları ve stormtrooper’ları arkadan indirme ya da blaster ile uyutma, Nix ile düşmanların dikkatini dağıtarak etkisiz hale getirme ya da onlara görünmeden devam etme ve hareket eden bazı nesnelerin arkasına saklanarak geçmek gibi seçeneklerimiz var. Oyun tamamen third person olsa da küçük havalandırmalara girdiğinizde first person kameraya geçiş yapılıyor.
Gizlilik bölümlerinde ayrıca kameralara da dikkat etmek gerekiyor. Kameralarda hareket alanı içinde sizi tespit edebiliyor. Onları da etkisiz hale getirmek önemli. Genel olarak ana hikayedeki bölümlerde bu işleyişle devam ediyorsunuz ve hedefinize ulaşmaya çalışıyorsunuz. Eğer fark edilirseniz bölüm direkt başarısız olmuyor. Buradaki ilginç ve anlamadığım bir durum ise şu, düşmanlar alarm durumuna geçerse yani alarmı aktif ederse görev başarısız oluyor. Ancak bu çok geniş ve kalabalık bir alanda olursa alarmı aktif edecek düşmanı görüp etkisiz hale getirseniz bile pek bir işe yaramıyor ve görev yine bir şekilde iptal oluyor.
Oyunda tabii ki gizlilik dışında atlamalı zıplamalı bazı ana hikaye bölümleri var. Bunlar dışında yan görevlerde ve etkinliklerde biraz daha çatışmalı ilerleme şansımız var.
Bulmaca tarafı ise basit işliyor. Genelde geçemediğiniz bir yer var ise Nix’i bir yere yönlendiriyor ya da blaster’ınız ile bir yere ateş ediyorsunuz. Bu şekilde de geçemediğiniz kısımları rahat bir şekilde geçiyorsunuz. Ekstra olarak bazı bölümlerde enerji bariyerleri var ve bunları da farklı yerlerde bulunan güç santrallerini devre dışı bırakarak geçebiliyorsunuz. Bunların dışında da bilgisayarlara erişim alarak bazı puzzle’ları çözmeniz gerekiyor. Buradaki mantık tamamen Wordle bulmaca oyunundaki ile aynı. Sadece harf ile değil de şekil ile doğru kombinasyonu elde ediyorsunuz.
Bazı sandıkları ve kapıları açmak için ise sinyal ritmine göre tıklayarak ilerliyorsunuz. Bu herkesin hoşuna gidecek bir kilit açma mekanizması olmasa da benim hoşuma gitti. Farklı ve güzel düşünülmüş bence. Bu noktada son bahsedeceğim şey ise Kessel Sabacc. Star Wars evreninden aşina olduğumuz Sabacc oyununu evrene ve oynanışa güzel bir şekilde yedirmişler. Oynaması da oldukça zevkliydi, hatta oyunda Nix’i yönlendirerek hile bile yapabiliyoruz.
Yetenekler ve Geliştirmeler
Oyunda bir level sistemi yok. Yetenekleri açmak için bazı expertler var. Bunlarla tanışıyorsunuz ve sonrasında yeteneklerdeki küçük görevleri gerçekleştiriyorsunuz ve o yeteneği açmış oluyorsunuz. Bu istenen şeyler bazen bir materyal bazen ise şu şekilde 3 düşman öldür vb. gibi görevler olabiliyor. Bunları yapınca o yeteneği açıyorsunuz. Yetenek tarafında aşırı fazla bir beklentiniz olmasın, az ve öz bir yetenek koymuşlar. Daha fazla yetenek olmasını istesem de bir Jedi olmadığımız için aslında çok da anormal değil 🙂
Yetenekler dışında ise yapacağımız geliştirmeler şunlar: Blaster silahımızı geliştirmek, kara aracımız olan Speeder geliştirmeleri ve uzay gemimiz olan Trailblazer geliştirmeleri. Buradaki geliştirmeler ise yine sınırlı. Bu noktada aslında takıldığım nokta şu, sadece silah kullanan bir karakterin tüm oyun boyunca sadece blaster kullanması. Yani elimizdeki tabanca şeklinde blaster’ı geliştirebilsek de bence yeterli olmuyor. Bazı bölümlerde öldürdüğümüz düşmanların silahını alabiliyoruz ve mermisi bitene kadar kullanabiliyoruz ancak o kadar. Keşke birkaç farklı geliştirilebilir silah daha koysalardı.
Bunların dışında Speeder’dan bahsetmiştim. Speeder ise gezegenlerde kullandığımız bir kara aracı. Bununla istediğimiz şekilde gezegenleri gezebiliyor ve keşfedebiliyoruz. Starfield’a 1 yıl sonra anca getirdiler bildiğiniz üzere… Speeder için de bazı merchant’lardan geliştirme yapabiliyoruz. Speeder’da da farklı bulduğum bir durum var, o da Speeder üzerinde düşmanlarla çatışırken ne yazık ki real time bir çatışmaya giremiyorsunuz. Bunun yerine düşmanları ağır çekimde işaretliyorsunuz ve ardından da otomatik ateş ediyorsunuz. Çok hoşuma giden bir özellik olmadı açıkçası.
Trailblazer tarafında da geliştirmeler ve özelleştirmeler mümkün. Trailblazer’ın motor, kalkan ve silahlarında da geliştirme yapabiliyoruz. Ayrıca yine kişileştirme de mevcut. Son olarak kişileştirme kısmında ise Kay ve Nix’in üzerine farklı kıyafet ve aksesuarlar takabiliyoruz. Bunların çoğu sadece görünüm olsa da bazı kıyafetler ise ek bir özellik sağlayabiliyor. Özellikle farklı gezegenlerdeki sokak yemekçilerinden Nix’in sevdiği yemekleri bulmak farklı özellikler açtırabiliyor. Bu noktada Nix ile olan yemek aktivitesi benim oldukça hoşuma gitti.
Star Wars Outlaws’da Gemi Savaşları Olmuş Mu?
Gemi savaşlarına değinmeden önce şuna değinmeliyim. Gemilerle gezegene inerken ya da gezegenden çıkarken ne yazık ki direkt bir geçiş bu oyunda da yok. Demeye çalıştığım No Man Sky’daki gibi yükleme olmadan gezegene inemiyorsunuz ancak şu var, bu geçişi yükleme ekranını çok hissettirmeden yedirmişler ve güzel olmuş. Starfield’daki gibi tamamen bir yükleme ekranı yerine gezegene inerken bulutların içine bir yükleme ekranı koymuşlar ve buradaki geçiş hissini daha güzel vermişler bence.
Peki oyundaki gemi ile geçirdiğimiz süreye gelirsek, özellikle oyunun ilk 10 saatinden sonra çok daha geniş bir alanda gemimizle dolaşıp farklı yan görev ve etkinlikler yapabiliyoruz. Bununla birlikte bazı ana görevlerde gemi bölümleri var ve T-Fighter’lar ile it dalaşına girebiliyoruz. Buradaki çatışma sekansları da benim hoşuma gitti açıkçası. Çok büyük bir şey beklemiyordum zaten beklediğimi aldım.
Star Wars Outlaws’ın Geçtiği Gezegen, Şehirler ve Oyundaki Örgütler
Oyun toplamda 4 gezegende geçiyor. Bunlar, oyunun giriş bölümünün geçtiği Cantonica, sonradan gittiğimiz Toshara, oldukça soğuk ve kar kaplı Kijimi, ünlü gezegenimiz Tatooine ve son olarak ormanlarla kaplı olan Akiva. Oyunun geçtiği bu gezegenler benim oldukça hoşuma gitti açıkçası her bir gezegende farklı bir bitki türü ve hava durumu olması ve buradaki şehirlerin de ortamlara göre dizayn edilmesi de iyi olmuş. Ortam olarak özellikle bu şehirlerin Star Wars evrenini güzel bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Bu konuda Ubisoft güzel çalışmış bence. Kendinizi gerçekten bu evrenin bir parçası gibi hissediyorsunuz. Sadece bazı şehirlerde alışana kadar görevleri bulmak biraz çileden çıkarabiliyor ancak onu da çözüyorsunuz sonradan.
Gezegenlerin farklı bölgeleri ve şehirlerin içindeki farklı bölgelerde birden çok ve filmlerden de tanıdığımız örgüt var. Bu örgütlerle olan ilişkileriniz o bölgeye girebilmenizi sağlarken bazı satıcılardan da indirim almanızı sağlıyor. Bu örgütlerle olan ilişkilerinizi arttırmak ve azaltman tabii ki bizim elimizde. Bazı ana görev bölümlerinde ve yan görevlerde önümüze bazı seçenekler gelebiliyor. Bu seçeneklere göre de bu örgütlerin bazıları ile ilişkilerimizi arttırabiliyoruz. Yine bazı örgütlerden aldığımız kontratlarla ve çeşitli yan görevlerle de ilişkilerimizi geliştirebiliyoruz. Örgütlerle olan ilişkiler ve bunların bazı görevlerle güzel bir şekilde dizayn edilmesi gayet iyiydi.
Genel olarak bir gezegende oldukça detaylı işlenmiş bir şehir var. Bunun yanı sıra gezegenin açık dünyasında farklı yerlerde konumlanan ve kasaba olarak nitelendirebileceğimiz daha küçük yerleşim yerleri var. Ortam olarak ise özellikle şehirlerin içi gayet canlı ve yaşayan bir şehir havası var gerçekten. Keşfedilecek ve görev olarak yapılabilecek birçok etkinlik de var. Haritayı dolaşmanın da karşılığını gizli hazine yerleri ve bulmacalarla donatılmış gizli yerleşim yerlerindeki hazineler ile alıyorsunuz. Yan görev ve etkinlik sayısı ise oldukça fazla diyebilirim.
Grafikler ve Optimizasyon
Oyunu test etmek için çoğu zaman Nvidia ayarlarını, grafik ayarlarını ve işleme ayarlarını değiştirdim. Ancak yine de istediğim güzel görüntülere ulaşamadım desem yeridir. PC tarafında özel bir durum da olabilir ancak özellikle karakterlerin yüz netliği, ortamdaki bazı nesnelerin modellemesi noktasında gözüme net değil de böyle bulanık bir görüntü geldi. Yüksek ayarda da, düşük ayarda da böyle oldu ne yazık ki. PS5 ve Xbox tarafında da böyle bir durum var ise yorumlarda belirtebilirsiniz. Genel olarak Medium ayarlarda oynadım ve 60 FPS aldım. Bazı bölümlerde anlık FPS düşüşleri yaşadım ancak inceleme sürümü ve erken oynamaktan dolayı da olabilir. Oyunun tam çıkışı sonrası FPS sorununun büyük oranda çözüleceğini düşünüyorum. Bu sorunlar dışında açık dünyanın ortamı ve manzaraları çok güzel gözüküyor olsa da 2024 oyunundan daha iyi bir grafik bekleyebilirdim.
Star Wars Outlaws Sistem Gereksinimleri ve Dil Seçenekleri
Minimum:
- İşlemci: AMD Ryzen 5 3600 veya Intel Core i7-8700k
- Ekran kartı: AMD Radeon RX 5600 XT (6 GB) veya NVIDIA GeForce GTX 1660 (6 GB)
- 16 GB RAM
Önerilen:
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5600x veya Intel Core i5-10400
- Ekran kartı: AMD RX 6700XT (12GB) veya NVIDIA GeForce RTX 3060TI (8 GB)
- 16 GB RAM
Oyunda ne yazık ki Türkçe dil desteği bulunmuyor. Star Wars Outlaws’ın PC için Ubisoft Store ve Epic Games Store fiyatı 1749 TL, PS5 için 2799 TL ve XBOX için ise 2050 TL.
Sonuç
Star Wars Outlaws, Star Wars evrenini oldukça iyi yansıtıyor ancak oynanış çeşitliliği ve görev dizaynlarında klasik bir Ubisoft oyunlarını çok da aratmıyor diyebilirim. Her şeye rağmen Star Wars hastası iseniz kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir oyun. Star Wars filmlerine ve evrenine çok da bayılmıyorsanız indirimleri beklemeniz sizin için daha iyi olacaktır çünkü dediğim gibi evreni iyi yansıtması dışında oynanış tarafında büyük bir yenilik sunmuyor. Hikaye noktasında da aynı şeyleri diyebilirim. Ayrıca ileride düzeleceğini düşündüğüm bazı sıkıntılarla da karşılaştım oyun boyunca. Ek olarak oyuna Wild Card ve A Pirate’s Fortune olarak 2 tane ek hikaye paketi daha gelecek. Bunlar da 2024 sonbahar ve 2025 ilkbaharda çıkacak gibi gözüküyor.
Artıları:
- Evren iyi yansıtılmış.
- Bulmaca ve mini oyunlar güzel.
Eksileri:
- Tekrarlayan bölüm tasarımları.
- Yapay zeka şaşırtmıyor.
Diğer incelemelerimiz için Oyun İnceleme kategorimize göz atabilirsiniz. Ayrıca yine Ubisoft’un geliştirdiği Skull and Bones incelemesini de okuyabilirsiniz.
Emre, küçüklüğünden beri oyunlarla büyüdü ve uzun zamandır da farklı yerlerde oyunlara dair içerikler oluşturdu. Şimdi ise arkadaşları ile kendi oluşumlarında içerik üretmeye devam ediyor.