Stray İnceleme: Kedi Omzumuza Konulan Yükler ve Bir Tabak Yaş Mama

2020 yılında duyurulan ve duyurulduğundan bu yana bazı kitlelerin heyecan ve merakla beklediği Stray, geçtiğimiz günlerde nihayet çıkışını gerçekleştirdi. Oyun şu anlık sadece PC(Steam), PS4 ve PS5 platformlarında yayınlandı. Xbox konsol sahipleri ise bu oyunu oynamak için biraz daha bekleyebilir. Şu an için oyunun Xbox konsollarına gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

BlueTwelve Studio adlı Fransız bir ekip tarafından geliştirilen ve Annapurna Interactive tarafından yayınlana Stray’de Türkçe altyazı desteği de bulunmakta. Bu kısa bilgilerden sonra şimdi gelin oyunun bize sundukları ve yaşattıklarını inceleyelim.

Bu yazıda oyuna dair ufak spoiler’lar bulunmaktadır. Spoiler yemek istemezseniz bir sonraki başlığı lütfen atlayın. Oyunun sonu ya da kilit noktaları ile ilgili kesinlikle bir bilgi bulunmamaktadır.

stray ve robotlar

Bir Kedinin Gözünden Cyberpunk Temalı Bir Dünya

Oyunun yayınlanan ilk teaser’ını izlemiştim ancak oyun çıkmadan önce oyunun evreni ve konusu hakkındaki bütün bilgileri unutmuştum diyebilirim. Sadece bir kediyi yöneteceğimiz tatlı ve güzel bir oyun çıkacak diye hafızamda kalmıştı.

Oyuna başladığımızda gayet minnoş bir şekilde açık dünyayı arkadaşlarımızla/ailemizle geziyor ve güneşin tadını çıkartıyoruz. Diğer kedilerle oyunlar oynuyoruz ve yorulunca da hep beraber uykuya dalıyoruz. Bu güzel günlerin ardından yönettiğimiz sarman kedicik ne yazık ki bir yerden düşüyor ve kendini çok garip bir ortamın içinde buluyor. Ailemize tekrar ulaşmak için düştüğümüz bu ortamdan kurtulmalı ve onların yanına dönmeliyiz.

Düştüğümüz ortam terk edilmiş bir şehri andırıyor. Etrafı geziyor ve şehirde neler olmuş onu anlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde gezerken karşımıza amansız tehlikeler çıkıyor ve kedi halimizle bu olanlara bir anlam veremiyoruz. Sarman tatlı kediciğimiz “nasıl bir ortama düştüm lan ben böyle işi miyavlayayım” edasıyla tehlikelerden kaçmaya çalışıyor ve kendini Cyberpunk temalı bir şehirde buluyor. Daha az önce doğa ile iç içe olan sarman kedimiz güneşin hüküm sürmediği karanlık ve korkutucu bir şehre pati basıyor.

Yeter ki şuradan bir an önce kurtulayım da miyavlamaları ile ortalıkta gezerken türlü türlü robot arkadaşlara yardım edip kendini onlara sevdirmeye çalışıyor sarmancık kedimiz. Bu esnada da bu şehirde ne olduğunu ve tehlikenin nasıl ortaya çıktığını yavaş yavaş keşfetmeye başlıyoruz. Kedi omuzlarımıza her geçen dakika daha fazla yük binmeye başlıyor Stray’de. Her çaldığımız kapıda bir sorun var ve o sorunu ipucu toplayıp bir şekilde çözüme kavuşturmamız önemli çünkü bu kasvetli ortamdan anca böyle çıkabileceğiz. Arkadaşları ile koşup oyun oynayıp günün 16 saati uyuyan sarmancık kedimiz kendini böyle bir ortamda ve yükün altında görünce üniversiteden çıkmış yeni mezunlara dönüyor.

Şehri bir yandan keşfederken etrafa yerleştirilen çeşitli ipucularını da buluyoruz. Bunlar sayesinde de hikaye daha bir anlamlı hale geliyor. Bir yandan da yardımcımız olan robot da geçmişte neler olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Oyunun hikayesi beni hiçbir yerde sıkmadı hatta sonu nereye bağlanacak acaba biz ailemize kavuşacak mıyız gibi sorularla oyunu bitirmeye istekliydim. Zaten oynanış süresi de çok uzun değil. Başarımların hepsini almaya uğraşsanız bile maksimum 10 saat sürecektir.

Oynanış/Tasarım

Oyunun mekanikleri ve mekan/bölüm tasarımları beklediğimden iyi çıktı diyebilirim. Ben biraz daha indie oyun tarzında bir iş bekliyordum ancak gerçekten bölüm tasarımlarına özellikle kasmışlar. Şehirler ve ortam beni içine çekmeyi başardı. Şehirlerde yerleştirilen bağımsız yan görevler, keşfetme duygusu, robotlarla girilen diyaloglar ve mekanikleri böyle bir oyuna göre gayet yeterli ve iyi buldum.s

Stray Oyununun İlham Kaynağı Kediler

Oyunu oynayınca ilk aklıma gelen oyunun çıkış hikayesi ve oyunda yer alan hikayelerin gerçek hayattaki öyküsü oldu. Oyun yaklaşık 7 yıldır geliştiriliyormuş. Böyle küçük bir ekiple bunun gibi başarılı bir işi ortaya çıkarmak hiç kolay değil. Bu süreyi çok bulanlar olabilir belki ama bana gayet normal geldi. Oyunun gelişim hikayesini geçmiş blog gönderilerinden bulabilirsiniz. Oyunun ilk görseli: (sağ tıklayıp yeni sekmede açarak büyük haline ulaşabilirsiniz.)

stray ilk görsel

Oyunda yönettiğimiz sarman kediciğimizin ismi ise Murtaugh. Murtaugh, geliştirici ekibin sahiplendiği bir sokak kedisi. Oyundaki ana karaktere ilham olmuş <3 Geliştirici ekip oyundaki kedi hareketleri olsun, gırlama sesleri olsun, random hareketleri olsun bunlara özellikle detaylı çalıştıklarını ve kedi sahibi olan oyuncuların da bu ortamı çok iyi deneyimlemesini istediklerini belirtmiş. Bu mekanikleri geliştirirken hem Murtaugh’dan hem de diğer kedileri Oscar’dan yardım almışlar.  Oyunun gelişiminde rol alan diğer yardımcı kedilere ve hikayeye ise PlayStation Blog yazısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Stray Son Derece Olumlu Yorumlar Alıyor

Küçük bir ekibin geliştirdiği Stray çoğu inceleme ve yayın kuruluşu tarafından olumlu yorum aldı. Bunun dışında oyuncuların büyük bir çoğunluğu da oyunu beğendi. Oyunun zaten AAA etiket iddiası ile çıkmamasının yanında insanlara güzel ve kısa bir deneyim yaşatması oyunun bu kadar olumlu yorum almasını sağlayan etkenlerden oldu.

Oyundaki mekan tasarımları, küçük ama hoş detayları, keyifli bulmacaları, parkurları, keşfetme duygusunu iyi vermesi ve bunların hepsini yaparken de hikayeyi buna güzel bir şekilde yedirmesi Stray’i güzel kılmış. Aynı zamanda oyunun tek bir mekanda geçmemesi ve tam o mekandan sıkılacakken bizi farklı bir mekana taşıması da hoş olmuş.

Bütün bunların yanında oyunu beğenen ancak abartıldığını düşünen bir kesim de var. Elden Ring ile Stray’i aynı keseye koyup 2 oyunu karşılaştırmaya çalışan oyuncuları pek anlamadım doğrusu. Çok ama çok farklı türde olan bu 2 oyunu karşılaştırmak çok mantıklı değil. Bir oyun başarılı oldu diye ve 10 üzerinden 10 aldı diye başka bir oyun 10 üzerinden 10 alamayacak diye bir şey de yok zaten. Elden Ring’in arkasında devasa bir ekip var ve amaçları tamamen farklı. Farklı türde olan ve amaçları tamamen oyunları karşılaştırmak bu noktada anlamsız oluyor bana göre. Stray oyunculara farklı ve kısa bir deneyim yaşattı ve insanlar da bunu sevdi. Stray’in metacritic sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Stray’i oynarken gerçekten korkmuş ve çaresiz bir sokak kedisi hissini oyundan sonuna kadar aldım. Gerek kasvetli ve iyi tasarlanmış mekanlar olsun, gerek çevre ile etkileşim olsun, gerek hikaye olsun Stray beni içine çekmeyi başardı. Oyunun biraz daha uzun olmasını ve biraz daha keyif almayı isterdim ama ortaya çıkan işi düşününce bu küçük ekip maksimumu başarmış diyebilirim. Sadece ikinci şehirde biraz daha yan aktivite görmeyi isterdim. Bir de oyunun sonunu biraz daha bağlayıp daha çarpıcı yapabilirlerdi gibi geldi bana ama devam oyunu olacaksa buradan yürüyebilirler.

stray inceleme puanı

Artıları

  • Mekan tasarımları çok güzel.
  • Hikaye ve keşfetme duygusu iyi.
  • Miyav tuşu.

Eksileri

  • Biraz kısa.
  • Çeşitli mini oyunlar ve farklı yan aktivite sayısı çoğaltılabilirmiş.

Sık Sorulan Sorular

Stray Sistem Gereksinimleri

Minimum:

    • 64-bit işlemci
    • İşlemci: Intel Core i5-2300 veya AMD FX-6350
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 650 Ti, 2 GB veya AMD Radeon R7 360, 2 GB
    • Depolama: 10 GB

Önerilen:

    • 64-bit işlemci
    • İşlemci: Intel Core i5-8400 veya AMD Ryzen 5 2600
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 780, 3 GB veya AMD Radeon R9 290X, 4 GB
    • Depolama: 10 GB

Stray Fiyatı

Stray’in Steam platformundaki fiyatı 160 TL iken PlayStation Store‘daki fiyatı 259 TL olarak karşımıza çıkıyor. Playstation sahipleri için sevindirici bir haber ise oyunun çıktığı günden itibaren Plus sistemine dahil edilmesi. Eğer PlayStation Extra veya Deluxe aboneliğiniz var ise Stray’i satın almadan oynayabilirsiniz.

Stray Xbox’a ve GamePass’e Gelecek Mi?

Stray’in şu anda PlayStation tarafı ile özel bir anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma detayları nasıl ya da süresi ne kadar bilinmiyor. Bu yüzden yakın bir zamanda oyunun Xbox’a ve GamePass sistemine gelmesi beklenmiyor ancak oyunun belli bir süre sonra Xbox için de yayınlanacağını düşünüyorum.

Stray 2 Gelecek Mi?

Stray 2 ya da başka bir adla oyunun devamı gelir mi henüz net değil. Oyunun bu kadar olumlu yorum alması ve iyi bir derecede satması hem geliştirici hem de yayıncı ekibin iştahını kabartmış olabilir. Oyunun sonunda da açık bir kapı bırakıldı, bu yüzden aynı evrende geçen bir devam oyunu gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonraki Yazı

The Outlast Trials Erken Erişim Çıkış Tarihi Duyuruldu!

İlk 2 oyunuyla oldukça ilgi gören ve oyuncuların beğenisini kazanan Outlast serisi bildiğiniz üzere 3. oyunuyla birlikte biraz daha farklı bir yapıya bürünecekti. Özellikle kapalı betası ile oldukça ilgi gören oyunun erken erişime çıkış tarihi 18 Mayıs 2023 olarak açıklandı. Aşağıdaki resmi videoda da detayları bulabilirsiniz: Bu oyunda co-op bir moda bürünen The Outlast Trials’ı […]

outlast-trials-returnsifir

Benzer Yazılar

Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator Resmi Çok Oyunculu Mod Desteği!

Uzun süredir bekliyorduk ama… SCS Software’in gözde oyunlarından olan Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator‘a sonunda resmi çok oyunculu mod geliyor. Daha önce duyurulan gelişme, American Truck Simulator’da beta olarak yayınlandı. Yakın bir zamanda Euro Truck Simulator 2’ye de gelecek. Bilindiği üzere oyun uzun bir süredir resmi olmayan modlarla çok oyunculu bir şekilde […]

Diablo IV Artık Xbox Gamepass’de!

Cehennem’in kapıları daha da açılıyor ve Diablo IV, 28 Mart itibarıyla Konsol ve PC için Game Pass’e geldi! Eğer tecrübeli bir iblis avcısıysanız ya da Diablo evrenine yeni adım atıyorsanız, bu rehber tam size göre. Karanlığı serbest bırakalım ve Sanctuary’nin sırlarını çözelim. PC oyuncuları için oyunu nasıl edineceklerine dair adımlar şöyle: Xbox Uygulamasını PC’de açın […]

Sevilerek Oynanan Frostpunk Bu Yıl Mobil Platformlara Geliyor!

11 bit studios’un geliştirdiği ve PC platformuna 24 Nisan 2018’de çıkan Frostpunk, çıktığından bu yana çoğu oyuncu tarafından olumlu eleştiriler aldı. 2019’un Ekim ayında ise PlayStation ve Xbox için çıkan hayatta kalma, şehir kurma ve strateji türündeki oyun,  bu türde oyun severler için biçilmez bir kaftan. Oyunun sunduğu kış atmosferi ve zorlayıcı etkenler oyuncuları içine […]