Yeni nesil konsol dönemi, 2020 yılının Kasım ayında başladı. Sony, PlayStation 5 ile Microsoft da Xbox Series X ve Xbox Series S ile yeni nesile başladı. Stok sıkıntıları, konsolların fiyatı, çıkış oyunları vs. derken aradan neredeyse 7 ay geçti ve sonunda ben de Xbox Series S ile yeni nesile minik bir giriş yaptım. Bu yazıda ise bu konsol ile ilgili deneyimlerimi ve fikirlerimi paylaşmak istedim. Konsol almak isteyip de aklı Xbox Series S konsolundan yana olup yine de kararsız kalmış insanlara detaylı ve tarafsız bir şekilde fikir sunmak, yazının temel amacıdır. Fakat şimdiden belirteyim donanım hakkında pek bilgili biri değilim o yüzden teknik kısımlarda görüş almak isteyenlerin daha kalifiye insanların içeriklerine göz atmasını tavsiye ederim.
Detaylı bir şekilde yazmadan önce yüzeysel ve kısa bir şekilde fikir belirtmek istersem, ben oldukça memnunum. Bu konsolu alma sebebimde üç faktör rol oynadı. Birinci faktör tabii ki fiyatı. İkinci faktör, oyun oynamayı çok sevmem, bu ne demek diye soran olursa şimdilik Xbox Game Pass diyeyim. Üçüncü faktör ise oyun dünyasının geleceği hakkında birkaç tahminim. Xbox Series S aldığımdan bu yana oyunlar içinde yüzüyorum ve problemsiz bir şekilde birçok oyun oynuyorum. Oyunları gerçek bir hobi olarak gören, bu sanal dünya ile içli dışlı olmayı seven insanlar için bu konsol epey doyurucu. Xbox Series X ve PlayStation 5’i kafanızda çoktan elediyseniz, Xbox Series S almak istiyor fakat kararsızsanız, benim tavsiyem alın. Şimdi biraz da derinlere inelim.
İçindekiler
Xbox Series S avantajları
Bu kendi küçük ama kalbi büyük konsolun en büyük avantajı fiyatı. Yurtdışında 300 euro, Türkiye’de ise bu yazının yayımlandığı gün olan 19 Mayıs 2021 tarihinde kontrol ettiğimde 4189 TL olan bu konsol yeni nesil konsollar arasında alabileceğiniz en ucuz cihaz. Fiyat performans açısından oldukça uygun. Sıfır bir Xbox Series S aldığınızda kutusunda bu konsollarla birlikte çıkan yeni Xbox gamepad, bu gamepad için iki adet pil ve HDMI kablosu geliyor. Fakat ikinci bir Xbox gamepad almak isterseniz, Türkiye’de epey pahalı. Bu konsolla birlikte -isteğe bağlı olarak- yazının ilerleyleyen kısımlarında bol bol bahsedeceğim Xbox Game Pass servisini de alabilirsiniz. Bence, diğer konsollara göre fiyat/performans açısından müthiş bir konsol.
Açıkçası bundan bahsetmek ne kadar akıllıca olur emin değilim fakat yeni nesil konsol deyince akla gelen ilk şeylerden biri de SSD. Bilgisayarlarda yıllardır kullanılan SSD teknolojisi artık konsollara da geldi. SSD sayesinde oyunların açılış süresi veya yükleme ekranlarında geçirdiğimiz süreler epey kısaldı. 2021 yılında beni çok da etkilemeyen bu teknolojiye yine de değindim çünkü bu fiyata aldığınız bir konsolun teknik olarak böyle güçte olması, Xbox Series S hanesine bir artı puan daha ekliyor. Beni neden etkilemiyor, çünkü zaten yıllardır bilgisayarlarda vardı ve yükleme süreleri hala var. Bu söyleyeceğim birçok insana saçma gelebilir ama yükleme sürelerini tamamen kaldıracak bir teknoloji çıkana kadar daha az beklemekten etkilenmeyeceğim…
Gelelim beni etkileyen bu cihazın donanımına. Bu minicik cihazı, abisi olan Xbox Series X ile veya PlayStation 5 ile karşılaştırmayacağım tabii, benim ana odağım fiyatına göre ne vaat ediyor, ona bakmak. Xbox Series S, oyunları en fazla 120 FPS’e kadar destekliyor. Fakat tüm oyunlar değil. Bu cihazda 4K görüntü seçeneği yok diye tanıtıldı, evet yok fakat Microsoft’un bazı birinci parti oyunlarını 4K çözünürlükte çalıştırabiliyor. Onun dışında standart olarak 1440p ya da 1080p çözünürlükte 60 FPS oynayabiliyorsunuz. Yeni çıkan veya eski birçok oyun denedim hiçbirinde FPS düşüşüyle karşılaşmadım.
Bazı oyunlarda grafik ayarlarını en iyi performans veya en iyi görüntü olarak ayarlayabiliyorsunuz. Çok donanım isteyen oyunlarda en iyi görüntü seçerseniz 30 FPS alıyorsunuz. Yahut RTX teknolojisini açarsanız 60 FPS göremeyebiliyorsunuz. Bu arada evet Series S, RTX de destekliyor. Xbox Series S ve Xbox Series X için Microsoft’un FPS Boost teknolojisi de oldukça iyi. Bu teknoloji sayesinde önceden sadece 30 FPS desteklenen oyunları 60 FPS veya 120 FPS oynayabiliyorsunuz. Ben Assassin’s Creed serisini bu teknolojiyle tekrar denedim ve memnun kaldım. Bunun dışında klavye ve fare ile konsolu kullanabiliyorsunuz fakat bütün oyunlar klavye ve fare desteklemiyor.
Sektörün en iyi hizmeti: Xbox Game Pass
Konsolun avantajları kısmında bahsetmedim çünkü Game Pass, kendine ait bir başlığı hak ediyor. Öncelikle bilmeyenler için Xbox Game Pass nedir? Xbox Game Pass aylık abonelik sistemiyle çalışan bir oyun kütüphanesi hizmeti. Üç adet abonelik türü var, bunlardan birine aylık belli bir miktar ödediğinizde 300’ün üstünde oyuna sahip bir kütüphaneye sahip oluyorsunuz. Tabii bu oyunlar sizin olmuyor, aboneliğiniz bittiğinde oyunlara da erişemiyorsunuz. Abonelik türleri Xbox Game Pass Ultimate, PC için Xbox Game Pass ve konsol için Xbox Game Pass olarak ayrılıyor. Ultimate abonelik alırsanız hem PC, hem konsol, hem Xbox Gold hem de EA Play’e sahip oluyorsunuz. Bu aboneliklerin fiyatları sırasıyla, 44.99 TL Ultimate için, 29.99 diğer iki plan için.
Xbox Game Pass ne vaat ediyor? Öncelikle “oynamaya nasıl vakit ayıracağım” diye düşündürecek çoklukta oyun vaat ediyor. Eğer birbirinden farklı ve çok fazla oyun oynayan, oyun denemeyi, keşfetmeyi seven biriyseniz bu servis size göre. Geçtiğimiz aylarda Xbox, bünyesine Bethesda stüdyolarını ve EA Play kütüphanesini kattı. Yani Bethesda ve EA Play oyunlarını da bu servis içinde bulabileceksiniz. Game Pass’in -bence- en iyi özelliğine gelecek olursak, Xbox başkanı Phil Spencer’ın harika bir sözü oldu geçtiğimiz dönemlerde. “Microsoft ve Microsoft’a bağlı olan bütün stüdyoların çıkaracağı bütün oyunlar, Xbox Game Pass’e çıkışının ilk günü gelecek.” dedi.
Bu sözün ne derece büyük ve önemli olduğu şimdilerde pek anlaşılmıyor olabilir. Fakat yeni bir Elder Scrolls oyununun veya yeni bir Fallout oyununun çıktığını düşünün. Bu oyunları çıktığı gün, 30 liradan oynayabileceğiz. Bu inanılmaz bir şey. Microsoft, yaptığı yatırımlar ile Game Pass servisini sektör standartı haline getirmek istiyor. Ben de kişisel olarak oyunun geleceğini bu yönde gördüğüm için daha önce hiç bulaşmadığım Xbox konsolunu aldım. Tüm bunlara ek olarak Microsoft’un bulut tabanlı oyun sistemi olan xCloud sistemi de Game Pass aboneliğine dahil. Tahminimce Microsoft sadece bunlarla kalmayacak, iyi yatırımlarla geleceğini garanti altına almak isteyecek.
Bu nesle kadar Xbox’ın en büyük sorunu oyunu olmamasıydı. Şimdi ise Bethesda gibi bir stüdyonun oyunlarını sadece Game Pass’e özel yapma şansı var. Ayrıca çok fazla oyunu, herkesten daha ucuza oynatma şansı var ki son çıkan FIFA 21, şu an Xbox Game Pass aboneliğine dahil. Kişisel fikrim, sadece Xbox Game Pass bile bir Xbox konsolu almak için yeterli sebep. Özellikle Türkiye gibi oyun fiyatlarının uçmuş olduğu yerlerde bu servis ilaç gibi. Xbox Game Pass’e dahil olan bütün oyunlara buradan göz atabilirsiniz. Bütün bu oyunları sadece 30 TL karşılığında oynama şansımızın bulunması büyük bir şey.
Xbox Series S Dezavantajları
Bu konsoldan oldukça memnunum fakat tabii ki beraberinde getirdiği dezavantajlar da yok değil. Bu eksiler bana göre büyük olay değil fakat yazıyı okuyup bir fikir edinmek isteyenlere eksi taraflarını da söylemem gerekiyor elbette. Benim için en çok öne çıkan dezavantaj, konsolun depolama alanı. Xbox Series S, 364 GB depolama alanı sunuyor. Hala birçok oyun yükleyebilirsiniz tabii fakat benim deneyimimde oyun oynayıp silme planı yapmak veya oynamak istediğim oyunların hepsini yükleyememek bir sorun. Harici depolama cihazı satın alıp genişletebiliyorsunuz fakat fiyatları düşünürsek, konsolun en büyük dezavantajı bu.
Belki de ileride değişecek bir durumdur fakat bu günlerde hepimiz biliyoruz ki bir Xbox oyunu, PlayStation’ın prodüksiyon kalitesinde çıkmayacak. Evet çeşit çeşit ve çok fazla oyunu, makul fiyatlar ile Xbox sayesinde oynayabiliyoruz fakat her oyuncu Sony’nin yaptığı kalitede oyunları oynamak ister ve ne yazık ki -şimdilik- bu oyunlar sadece PlayStation’a çıkıyor. Burada herkesin düşüncesi farklıdır tabii, yani PlayStation özel oyunlarını o kadar kaliteli bulmayan da vardır fakat ben nesnel olarak prodüksiyon kalitesinden bahsediyorum. Örnek olarak, The Last of Us Part II’nin görsel, ses ve donanım kalitesi şu an oyunlarda gelebilecek en üst seviyelerden biri. Eğer bir Xbox konsolu alacaksanız, böyle bir oyundan mahrum kalacaksınız demektir.
Açıkçası 4K çözünürlüğün olmamasını dezavantaj olarak saymayacağım çünkü böyle bir vaat vermiyor ilk baştan. Zaten “4K çözünürlükte oyun oynamak, standart haline geliyor” düşüncesine de katılmıyorum. Performans olarak bu konsoldan beklentim sıkıntı çıkarmasın noktasındaydı fakat oyunları 120 FPS’te çalıştırdığını görünce şaşırdım ve sevindim. Bu noktada ise cihazın şöyle bir eksisi bulunuyor, Xbox Series S minicik bir cihaz bu nedenle içindeki donanım da bir yere kadar sınırlı. Durum böyle olunca ısınma sorunları çıkıyor. Eğer oyun oynama süreniz saatlerce sürerse konsolun ısındığını göreceksiniz fakat ses çıkarmıyor. Sadece, 2 saat Fallout 76 oynamıştım ve 2 saatin sonunda duyulabilecek seviyede ses çıkardığını fark ettim.
Bir noktada Xbox Game Pass, bilgisayarda da var neden Xbox Series S alalım sorusu aklınıza gelebilir. Eğer “yeni nesil” veya önümüzdeki senelerde çıkacak oyunları çalıştıracak bir bilgisayarınız veya böyle bir bilgisayara yetecek paranız varsa tabii ki bilgisayarı tercih edin. Fakat böyle bir bilgisayarın şu an Türkiye şartlarında çok uçuk fiyatlarda olduğunu düşünürsek, oyun oynamak için Xbox Series S tercih edilebilir. 4189 TL’ye bu oyunları çalıştıracak bir bilgisayar bulabilir miyim diye hiç bakmanıza gerek yok, böyle bir bilgisayar bulamazsınız.
Sonuç: Xbox Series S alınır mı?
Buraya kadar okuduysanız bence kafanızda bir fikir oluşmuştur. Benim tavsiyem teknoloji konusunda yetkin insanların ürettiği Xbox Series S incelemelerine de bir göz atın hatta her türlü bu konsolu inceleyen içeriğe göz atın çünkü gözden kaçırdığım veya yazmayı unuttuğum detaylar olabilir. Ben kendi deneyimlerimi aktarmak istedim. Kişisel görüşüm; Xbox Series S, oyun oynamayı çok seven fakat fazla bütçesi olmayanlara hitap eden bir konsol. PlayStation 5 mi Xbox Series X/S mi alsam kararsızlığına düşerseniz de bu noktada kendinize şu soruyu sormanız gerekecek: Az ama öz oyun oynamayı mı seviyorum, çok fazla oyun oynamayı mı seviyorum? Bu sorunun cevabı, satın alma kararınızda büyük rol oynayacaktır.
Ata, uzun süredir farklı yerlerde oyunlarla ilgili içerik üretti. Şimdi ise arkadaşları ile kendi oluşumlarında içerik üretmeye devam ediyor.
GTA Online ve Red Dead Online Yaz Güncellemesi Detayları
Sık sık güncellenen GTA Online ve Red Dead Online’a Mayıs ayında ve bunu takiben yaz aylarında güncellemeler gelmeye devam edecek. GTA Online’a yeni araçlar, yeni görevler ve yeni yarışlar gelecek. İlk olarak 27 Mayıs’ta Stunt Series’e 8 yeni yarış eklenecek. Ayrıca bundan sonra Deadline moduna 7 farklı arena eklenecek ve Survival moda ise 2 yeni […]