Marvel’s Avengers hakkında tam olarak ne düşünüyorum emin değilim. Bu oyun ilk duyurulduğunda epey sevinmiştim. Hem küçüklüğümden beri okuduğum çizgi romanlarda, hem de yıllardır sinemada izlediğim Marvel karakterlerini AAA oyun kalitesinde oynayabilecektim. Hem de -o zamanlar- kalitesine güvendiğim Square Enix firmasından çıkacak, Crystal Dynamics tarafından geliştirilecekti. Fakat sonra malum haber çıktı: Oyun, looter-shooter türünde olacak. Bu habere hemen üzülmedim çünkü belki de yıllardır ısınamadığım bu türü bu oyunla sevecektim. Fakat yine de hayal kırıklığı oldu benim için. Ne olurdu Spider-Man gibi bir Avengers oyunu oynasaydık?
Oyun 2020 yılında çıkışını gerçekleştirdi ve tabii ki kötü bir oyun çıktı karşımıza. Yine de bu oyun hakkında konuşulmaya değer bazı şeyler olduğunu düşünüyorum çünkü hiçbir beklentimin olmadığı bu oyunda beklentimin üzerinde bazı anlar yaşadım. Marvel’s Avengers, Crystal Dynamics ve Eidos Interactive tarafından geliştirilmiş, Square Enix’in yayıncılığını üstlendiği bir multiplayer looter-shooter oyun. Square Enix’in kafasını parayla bozmadığı zamanlarda duyurulan bu oyun tabii ki Marvel’ın sinemadaki başarısının ekmeğini yemek istemiş fakat oyunun bitmek bilmeyen sıkıntıları daha burada başlıyor.
Marvel Sinematik Evreni’nin en çok beklenilen ve çıkışından sonra rekor üstüne rekor kıran Avengers: Endgame, 2019 yılında çıktı. Marvel’s Avengers ise 2020 yılında çıktı. Neden diye sormak istiyorum. Endgame ile biten hype treninden sonra Avengers oyunu çıkarmanın herhangi bir mantığı yok benim fikrimce. Square Enix diğer oyun firmaları gibi pek de uğraşmadan çok para kazanmayı kafasına koymuş fakat böyle bariz hatalar yapıyor. Oyuna geçince de anlatacağım, Square Enix hiç becerememiş bu işi, eline yüzüne bulaştırmış. Diğer firmalardan örnek almasını tavsiye ediyoruz.
İçindekiler
Marvel’s Avengers ne istiyor, karşılığında ne veriyor?
Eğer bir şekilde bu oyunu satın alacaksınız bilmeniz gereken birkaç şey var. Yazının başında da belirttiğim gibi oyun bir looter-shooter fakat dilerseniz şu an oynayabileceğiniz üç adet hikayesi var. Hikayelerden detaylı bahsedeceğim ama öncelikle, ilk hikaye zaten oyunun çıkışıyla gelen bildiğimiz Kamala Khan yani Ms. Marvel’ın ana karakter olduğu hikaye, ikincisi yeni Hawkeye yani Kate Bishop’ın ana karakter olduğu hikaye ve üçüncüsü de ilk Hawkeye olan Clint Barton’ın ana karakter olduğu hikaye. Oyunun ilk çıkışında çekirdek Avengers ekibi artı Ms. Marvel vardı, iki Hawkeye sonradan eklendi ve zaman geçtikçe yeni karakterler eklenecek. Yani birkaç tane Marvel karakteriyle oynamak isteyenler oyundan istediğini bulacak.
Eğer benim gibi oyun oynayacak veya Marvel’s Avengers oyununa sahip olan arkadaşınız yoksa bu oyun tek kişi deneyimlenecek kadar keyifli bir oyun değil. Tek başınıza yapacağınız çok az şey var bir de üstüne bu şeyler inanılmaz bir tekrara biniyor. Oyunda çeşitlilik namına ufacık bile bir şey yok. Bölüm tasarımları, mekanlar, mekanikler, düşmanlar, görevler vs. Oyundaki her şey tekrar ediyor. Ana hikayede bile 2-3 saat sonra yapacağınız her şey tekrar edecek. Square Enix, Crystal Dynamics ve Eidos Interactive, üç şirketin vizyonu bir araya gelmiş ve koskoca oyuna koyacak içerik bulamamışlar. Bir şekilde bu oyunda eğlenmek istiyorsanız arkadaşlarınızla oynamaktan başka çareniz yok.
Gelelim asıl soruya, Marvel’s Avengers para istiyor mu? İstiyorsa karşılığında ne veriyor? Burada tabii ki oyunu satın aldığınız paradan bahsetmiyorum, oyun içi ödemelerden bahsediyorum. Evet, oyun sizden para istiyor ve karşılığında dandik mi dandik kostümler, işinize yaramayan isim etiketleri, havalı gibimsi gözüken savaş hareketleri veriyor. Bu oyunu satın alsanız bile kişisel ricam lütfen paranızı kaptırmayın. Hiç gerek yok. Square Enix sadece kendini akıllı sanıyor ki oyun içinde düşürdüğümüz kozmetikleri, karakterlerin görünüşüne etki etmeyecek şekilde tasarlamış. Düşünün, bir item düşürüyorsunuz onu karakterinize takıyorsunuz bu item omurganızı güçlendiriyor. Çok büyük rezillik.
Oyunun detaylarına daha geçmedim sadece ön bilgi veriyorum fakat bana minik fikrimi sorarsanız, Marvel’s Avengers oyununa kötü veya iyi diyemem. Keyif almayı becerebildiğim rezalet bir oyun diyebilirim ancak. Tavsiyem, bu oyunun bedava olacağı zamanı bekleyin sonra arkadaşlarınızla girip eğlenmenize bakın. Günün birinde elbette bedava olacak çünkü oyunun başka çaresi yok. Satışlar çok kötü durumda, kimse oynamıyor. Mecburen bedava yapıp oyun içi satışlara bakacaklar ki bence ilk başta böyle olmalıydı. Bu oyunun tam bir oyun fiyatıyla çıkması büyük saçmalık. Yazının buradan sonrası oyun hakkında detaylı fikirlerden oluşacak.
Oyunun en güzel tarafı ana hikayesi
Oyunlarda hikayeye önem vermeyen bir oyun oynama tarzım var. Hikaye, kötü ve uzun diyaloglara sahipse çoğu zaman geçiyorum. Marvel’s Avengers oyununun hikayesini umursayacağımı da hiç beklemezdim sadece Ms. Marvel ile oynamak için heyecanlanıyordum çünkü bu karakter en sevdiğim Marvel karakterlerinden biri. Beklemediğim bir şekilde Ms. Marvel odaklı oyunun ana hikayesi beni içine çekti ve sonuna kadar ilgiyle takip ettim. Hikaye pek de ilginç değil aslında, klasik bir Marvel hikayesi. A-Day ismini verdikleri Avengers gününde şehre bir saldırı olur ve bu saldırı sonucunda hem Avengers ekibinden biri ölür hem de kimyasal bir patlama sonucu bütün şehre süper kahraman güçleri dağılır.
Bu patlamadan nasibini alan genç Ms. Marvel da uzuvlarını devasa bir şekilde büyütme gücüne sahip olur. Bu patlamanın suçu Avengers ekibine yıkılır ardından ekip dağılır. Onları tekrar bir araya getirme görevi ve patlama sonucunda süper güçlere sahip olan masum vatandaşları sömürmek isteyen AIM isimli firmayı alt etme görevi Kamala’ya kalır. Ana hikayemiz kısaca bu. Klişe, basit fakat ilgi çekici. Marvel Sinematik Evreni filmlerinden bir farkı yok açıkçası, bu hikayeyi rastgele bir Marvel filmini izliyormuşum gibi takip ettim. Kamala karakterine epey önem vermişler. Onu, muhafazakar babasından izin alamayan, Avengers hayranı bir genç kız olarak başlatıp oyun ilerledikçe büyüyen, gelişen ve güçleşen bir karakter haline getirmişler.
Böyle bir hikaye sonrasında bazı kesimler çıkıp da “pis sjwler bu oyuna da bulaşmış” diye akıldan uzak, mağara insanı tarzı yorumlar yaptı fakat hikaye ortalamanın üstü kaliteye sahip olunca pek de bir şey diyemediler. Bu yorumlar artık hayatımızın bir parçası oldu maalesef. Fakat böyle yorumlar artık o kadar baydı ki kimse umursamıyor, dalga geçiliyor haklı olarak. Kamala Khan gibi bir karakterin hikayesi anlatılıyor ve bu hikayeye politika katılmayacak, öyle mi? Kamala Khan’ın politik konulara değen hikayesi hem çizgi romanlarda hem de bu oyunda oldukça güzel anlatılmış. Geliştiricilerin bu konulara girmesi ve oynanışın aksine hikayeye önem göstermeleri hoşuma gitti.
Hikaye hakkında en sevmediğim şey, hikayenin baş kötüsü konusu oldu. Öncelikle hikayede kim baş kötü bilmiyorum. Monica Rappaccini ve M.O.D.O.K oyundaki iki kötü karakter. Taskmaskter ve Abomination gibi kötüler de var fakat sadece bir kere çıkıyorlar. Baş kötü kim emin olamıyorum fakat umrumda da olmadı bu konu. Marvel evreninde Monica ve M.O.D.O.K dışında birbirinden ilginç ve farklı kötü karakterler varken bunları mı seçtiniz gerçekten? Bir de oyunun sonlarına doğru M.O.D.O.K anlamsız bir felsefe kasmaya çalışıyor, hiç almadığım gibi bana biraz da komik geldi açıkçası.
Marvel’s Avengers, dinamik olarak berbat bir oyun
Terimsel olarak oyunların mekaniğini ve dinamiğini açıklamakta zorlanıyorum. Mekanik ve dinamik kavramlarının nasıl kardeş olduklarını, oyun mekaniklerinin dinamiğe nasıl yedirilmesi gerektiğini vs. gibi oyun tasarımı ile ilgili şeyler okuyarak anlaşılır fakat bir oyunda bunları görebilmek için dikkatli bakmak gerekiyor. Marvel’s Avengers’a gelirsek bu durum hiç de böyle değil. Oyunun ilk birkaç saatinden sonra ne kadar kötü bir dinamik üzerine kurulduğu hemen anlaşılıyor. Oyunun ilk saatleri böyle değil çünkü Kamala, Hulk ve Iron Man ile üzerine gerçekten uğraşılmış bölümler var ki o bölümleri oynamak epey keyifli.
Saydığım bu üç kahramana özel bölümler var ve o bölümlerde çeşitli oynanış seçenekleri verilmiş. Platform, bulmaca, eğlenceli aksiyon gibi özellikle Kamala Khan ile oynadığımız birkaç bölümde “aaa bu güzel bir oyun mu acaba” diye düşünmüştüm. Fakat sonra oyun maskesini düşürüyor ve üzücü gerçek bir tokat gibi surata çarpıyor. Açıklayayım, bahsettiğim karakterlere özel bölümlerden sonra oyun tek kişi devam edebileceğiniz şekilde tasarlanmamış. Türün diğer oyunlarında olduğu gibi 4 kişi girip görevleri tamamlamanız gerekiyor. Fakat burada kendi kendinize “ama bu bir süper kahraman oyunu değil mi?” diye soruyorsunuz ve bu sorunun cevabını Square Enix vermiyor.
Oyunda birkaç görev çeşidi var. Alan savunma, bir yere gidip düşman tokatlama ve önemli bir eşya alma. Oyun diyor ki bu üç görev çeşidini hiçbir değişiklik olmadan, aynı düşmanlarla, aynı mekanlarda yüzlerce kez yapın, başka bir şey sunmuyoruz. Bunu fark ettiğim an oyunu kapattım birdaha da geri dönmedim. Neden döneyim ki, görevlerde düşürdüğüm eşyalar karakterlerin görünüşlerini değiştirmiyor, görevler bana önemli bir ödül sunmuyor. Oyunda belki merak edebileceğim tek şey karakterlere seviye atlattıkça açılan özel hareketler. Bunlar güzeldi fakat sadece bunlar için aynı şeyleri tekrarlama hevesim yok.
Dediğim gibi oyun 4 kişi oynanacak şekilde tasarlanmış bu büyük bir hayal kırıklığı. Bu tasarım hatası yüzünden zaten sıkıcı olan görevler iyice bayıyor. Ben tek başıma bir karakter seçip göreve girmek istediğimde oyun bana inanılmaz dengesiz bir şekilde düşman gönderiyor ve bu düşmanlarla savaşmak eğlenceli değil çünkü düşmanlar doğru düzgün sersemletilmiyor veya yere düşürülmüyor, durum böyle olunca da yakın dövüşe girmek çok gereksiz oluyor. Hulk karakteriyle bile yakın dövüşe giremiyorsunuz. Bu kadar saçma bir şekilde tasarlanmış. Oyun dinamiği nedir ve nasıl yapılmaması gerekir diye merak ederseniz Marvel’s Avengers size çok yardımcı olur.
Marvel’s Avengers alınır mı?
Bu kadar yazdıktan sonra alınır diyecek halim tabii ki yok, tam oyun fiyatı ile çıkmamış olsa belki oyunun hikaye kısımları için alınır diyebilirdim fakat bu paraya alınmaz. Benim tavsiyem bedava olmasını bekleyin sonra arkadaşlarınızla oynayın, arkadaşlarınızla oynarken bir ihtimal eğlenebilirsiniz. Square Enix’in yıllar içinde böyle bir firmaya dönüşmesi gerçekten de üzücü. Daha da saçma olan bir durum da var ki, 2022 yılında çıkacak olan Gotham Knights isimli oyun da Marvel’s Avengers formülünü benimsemiş. Umarım Warner Bros. bu hatadan döner de iyi süper kahraman oyunu var mı diye bakındığımızda elimizde sadece bir seçenek olmaz.
Ata, uzun süredir farklı yerlerde oyunlarla ilgili içerik üretti. Şimdi ise arkadaşları ile kendi oluşumlarında içerik üretmeye devam ediyor.
Battlefield 6'nın Duyurulacağı Tarih Belli Oldu!
EA, kemik serilerinden birisi olan Battlefield için en son oyununu çıkarttığında tarihler 2018’di. Genelde her 2 senede bir yeni bir Battlefield oyunu oynama şansı yakalasak da bu sefer böyle olmadı. Bunun nedeninin hem pandemi hem de DICE ve EA’in daha kaliteli bir oyun çıkartma isteğinden olduğu söylenebilir. 22 Nisan’da Battlefield resmi hesabından atılan tweet’de yakın […]