Yaklaşık 1.5 senedir deneyimlediğim VR cihazı olan Oculus Quest 2 yeni adıyla Meta Quest 2 hakkında hiç yazı yazmadığımı fark ettim. Benim gibi cihazı satın almadan önce aklınızda çokça şüphe bulunuyorsa tüm hepsini bu içerikte yanıtlamaya çalışacağım. Deneyimler kısmında ise tamamen kendi deneyimimi anlatacağım için çokça yorum görebilirsiniz.
Oculus Quest 2’nin 256 GB versiyonu benim aldığım zaman yani 2021 Kasım ayında 4.500 TL civarında bir fiyata satılıyordu ve 128 GB olan versiyon ile büyük bir fiyat farkı yoktu. Şu an ise incelediğimde aradaki uçurumun açıldığını gördüm. Bu noktaya da yazının ilerleyen kısmında değineceğim.
İçindekiler
Oculus(Meta) Quest 2 ile Yaşadığım Deneyim
Cihazı sipariş verdikten sonra gelmesi için gün saydım diyebilirim. VR dünyasını hep merak ediyordum ve hiç deneyimlememiştim. Özellikle YouTube’da ve Twitch yayınlarında izlediğim Beat Saber, Half Life Alyx gibi oyunları kendim deneyimlemeyi çok istiyordum. İlk olarak cihazı açıp taktığınızda sizleri küçük bir Tutorial karşılıyor. Bu Tutorial’ı gerçekten çok güzel olmuş, cihazın nasıl kullanıldığını ve VR dünyasını kısaca özetleme konusunda oldukça başarılı. Tutorial’da temel mekanikleri öğrendikten sonra roket uçurma, raket vb. gibi çeşitli itemler ile vakit geçiriyorsunuz. Tüm bunlardan sonra ise 2 tane kaset ile farklı dünyalara giriyorsunuz. Kasetin bir tanesi dans dünyasına açılırken birisi ise sizi poligona götürüyor.
Cihazı ilk taktığımda sanal dünya ile gerçeklik arasındaki algım tamamen karıştı diyebilirim. Buna tabii ki giderek alışmaya başlıyorsunuz ama kendinizi herhangi bir oyuna kaptırırsanız elinizi ya da ayağınızı bir yere çarparak canınızı acıtma ihtimaliniz de var. Bu yüzden oynadığınız odada büyük bir boşluk yaratmanız çok önemli. Bu hem oyun deneyimi hem de güvenliğiniz için çok önemli. Cihaz zaten tam bu noktada kendi güvenliğini de devreye sokuyor. Cihazı ilk taktığınızda sizden VR’ı oturarak mı yoksa ayakta mı oynayacağınızı soruyor. Eğer ayakta oynamayı seçerseniz sizden oynayacağınız alanı çizmenizi ve yerden yüksekliği ayarlamanızı istiyor. Oyun oynarken eğer çizdiğiniz alandan dışarı çıkarsanız VR gözlüğün önündeki gizli kamerası hemen devreye giriyor ve oyun görüntüsü yerine direkt gerçek görüntüyü görmeye başlıyorsunuz. Çok yüksek kaliteli bir kamera değil ancak siyah beyaz bir görüntü eşliğinde hemen geri çizdiğiniz alana giriyorsunuz zaten.
Oculus Quest 2, 2 Farklı Kullanım Sunuyor
Bu detaylardan sonra aktaracağım en önemli şeylerden birisi VR cihazı nasıl kullanacağınız olacak. Bu noktada bu cihazı 2 farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki, Oculus Quest 2’nin içinde kendi donanımı olan bir cihaz. İçindeki donanım da her oyunu hemen hemen oynatabilecek seviyede aslında ama güçlü bir donanım değil. Yani oyunları Oculus Quest 2 içindeki kendi mağazasından satın alıp, cihaza indirerek oynayabilirsiniz. İkinci seçeneğiniz ise Oculus Quest 2’yi PC’ye bağlayarak oynayabilirsiniz. Bu noktada orta düzey bir bilgisayarınız olması iş görecektir. Benim 6 yıllık emektarım GTX 1060 & i5 7500’lü sistemim gayet yeterli geldi ancak bu sistem özellikleri oynayacağınız oyuna göre büyük farklılık gösteriyor tabii ki.
Benim tavsiyeme gelecek olursak eğer bir PC sahibiyseniz VR cihazını kesinlikle PC’ye bağlayarak kullanmalısınız. Oynayacağınız VR oyunların sistem gereksinimlerini inceledikten sonra eğer bu sistem gereksinimlerini PC’niz karşılıyorsa o zaman PC & Oculus Quest 2 kombosu yapıp devam edebilirsiniz. Peki neden diyecek olursanız, aslında en temel nedeni tabii ki “oyun fiyatları”. Ben şu ana kadar oyunların yüzde 90’ını PC üzerinden oynadım. VR cihazı üzerinden ise ücretsiz oyun/uygulamaları denedim diyebilirim. Oculus Quest 2’nin içindeki oyun mağazası dolar üzerinden işlediği için fiyatlar ne yazık ki pahalı. PC’de ise Steam üzerinden istediğiniz VR oyununa genelde yerel fiyatlandırma ile çok daha ucuza sahip olabilirsiniz.
Oyunlar noktasında ise bazı ayrımlar var ne yazık ki. Oculus mağazasında olan her oyunu Steam’de bulamayabilirsiniz ancak Steam’de bulunmayan oyunlar da çok merak uyandırıcı oyunlar değil bence. O yüzden bana sadece Steam’de bulunan oyunlar yetti. Diğer yandan Steam’deki her oyun da Oculus mağazasında yok. Örneğin, belki de en güzel VR deneyimini yaşayacağınız Half Life Alyx oyunu Oculus mağazasında yok. Bunun gibi farklılıklar var. Eğer orta düzey bir PC’niz yoksa o zaman Oculus Quest 2’yi tamamen kendi mağazasından kullanmanız gerekecek. Bu noktada dediğim gibi fiyat farkları oluşuyor ancak VR dünyasını yine deneyimleyebilirsiniz ancak ne yazık ki PC sürümündeki oyun kalitesi ile Oculus Quest 2’nin içindeki oyun kalitesi aynı değil. PC tarafı çok daha güçlü ve görüntü kalitesi olarak da yüksek bir seviyede. Bu fark tabii ki her oyunda geçerli değil. Yüksek donanım isteyen büyük VR oyunlarında ise fark kendini hissettiriyor ancak bu çok umurumda değil derseniz o ayrı.
Oculus Quest 2’yi PC’ye Nasıl Bağlıyoruz Peki?
Oculus Quest 2’yi PC’ye bağlamanın 2 yolu var. Bunlardan birisi data kablosu yani bir USB-C kablosu diğeri ise kablosuz bağlantı sağlayan yazılım Oculus Air Link. Ben cihazı çoğunlukla Air Link ile kablosuz bir şekilde PC’ye bağlayarak test ettim. Bu noktada Air Link nedir diye soracak olursanız, PC’ye indireceğiniz Oculus uygulamasında olan ücretsiz bir kablosuz bağlantı sağlayan bir özellik diyebilirim. Air Link’i kullanarak iyi derecede bir deneyim elde etmek için internet hızınızın iyi, modemin kablosuz gücünün iyi ve 5 GHZ özelliği olması da önemli olacaktır. Bunlar varsa eğer PC’de açtığınız oyunları kablosuz ve kaliteli bir şekilde VR cihazınıza aktarabilirsiniz. Böylelikle evin her yerinde cihazı deneyimleyebilirsiniz.
Kablolu bir şekilde de test yaptığımda görüntü kalitesi arasında bir fark göremedim sadece kablosuz bağlantı sırasında ara sıra da olsa çok küçük ses ve görüntü kaymaları oldu bende ama bu bazen ve çok nadir oluyor o yüzden bir sıkıntı yaratmadı bana. Kablolu bağlantı da ise kablo ayağınıza ya da kolunuza dolandığında biraz rahatsız olabiliyorsunuz ve özgürlüğünüzü kısıtladığı için kablosuz seçeneğiniz var ise o şekilde kullanmak en iyisi. Kablolu kullanacaksanız ise Oculus Quest 2 kutusu içerisinden bir data kablosu çıkmıyor. Yüksek veri aktarımına sahip kaliteli ve uzun bir kablo satın almanız sizin için en iyisi olacaktır.
Bu noktada çok önemli olmayacak ama benim önceden merak ettiğim bir konuyu da söylemek istiyorum. Masaüstü bilgisayarım modeme uzak olduğu için modem ile PC arasındaki kablolu bağlantıyı Powerline adaptör ile sağlıyorum. Bunlar da direkt bir kablo bağlantısı olmasa da internet hızının çoğunu bilgisayara alabiliyorum. Oculus Quest 2 Wifi’ye bağlı, PC ise Powerline adaptöre bağlıyken VR deneyiminde bir sıkıntı yaşamadım.
PC’den oyun oynarken genelde Steam’i kullandım. Steam VR uygulaması oldukça geniş ve güzel bir uygulama bu noktada. Aynı zamanda Oculus uygulaması da sizin için işleri oldukça kolaylaştırıyor. Oculus uygulamasından direkt olarak masaüstü ekranınızı VR cihaza yansıtabiliyorsunuz. Buradan isterseniz SteamVR uygulamasını açıyorsunuz ve ardından da Steam’deki yüklü VR oyunlara erişim sağlıyorsunuz. Aynı zamanda Steam VR uygulamasındaki Home kısmında da keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Görüntü ve Ses
Görüntüye gelecek olursak VR lensi içinde 3 optik odak uzaklığı seçeneği var. Bunu kendi gözünüze göre ayarlıyorsunuz ve en optimal görüntüyü elde etmeye çalışıyorsunuz. Cihazın kayışlarınızı kafanıza ve göz seviyenize göre ayarlayıp görüntüde oluşan bulanıkların da önüne geçebiliyorsunuz. Gözlüğünüz var ise gözlük çerçeveniz çok büyük değilse bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ses noktasında ise Oculus Quest 2 üzerinde dahili hoparlör bulunuyor ve ses kalitesi de bana yeterli geldi. Kulaklı bağlayacaksınız direkt cihaza bağlayabiliyorsunuz. PC’den bağlantı yapıyorsanız ise Bluetooth kulaklık en rahatı oluyor diyebilirim.
Fiziksel Etkiler
Bu başlık altında son değineceğim şeyler ise cihazı kullanım sırasında fiziksel olarak yaşadığım sıkıntılar olacak. Öncelikle cihazın şarjı zaten maksimum 2-2.5 saat dayanıyor ancak cihazı kesintisiz bu kadar süre kullanmamanız gerekiyor. İlk olarak cihaz biraz ağır, bu yüzden bir süre sonra kafanızı ağrıtabiliyor. Belli bir süre sonra bu duruma da alışıyorsunuz ancak bazen rahatsız edebiliyor. Diğer bir nokta özellikle Yaz aylarında cihaz yüzünüzde ve saçınızda çok fazla bir terleme yapabiliyor. Cihazı yarım saat kullanımdan sonra çıkartmanız ve 1-2 dakika ara vermeniz çok iyi olacaktır çünkü bazen ufak baş dönmeleri de yaşayabiliyorsunuz. Özellikle bazı oyunlarda çok daha büyük baş dönmesine sebep olabiliyor. Örneğin, cihazı oturarak oynamayı tercih ederseniz ve oynadığınız oyun da hareke etme unsurlu bir oyun ise beyniniz biraz nanay olabiliyor 🙂 Bu noktada biraz daha hareketsiz oyunları oturarak oynamanız diğer oyunları ayakta oynamanız daha iyi olabilir. Bu tabii benim deneyimim, siz belki hiç yaşamazsınız böyle bir şeyi.
Oculus Quest 2 ile Hangi VR Oyunları Oynayabilirsiniz?
PlayStation’a özel VR oyunları hariç tüm VR oyunları bu cihaz ile oynayabilirsiniz. Tabii bunu elinizde bir PC var ise söylüyorum. PC’niz yok ise o zaman sadece Oculus Quest 2 mağazasındaki oyunları oynayabilirsiniz ki buradaki kütüphanede oldukça geniş zaten. Önceki satırlarda da dediğim gibi Oculus mağazasında ücretsiz oyunları denedim. Tüm satın alımları Steam üzerinde yaptım ancak Oculus’a özel güzel VR oyunları da mevcut.
Benim deneyimlediğim farklı türden birçok oyun oldu. Bunlardan aklıma gelenler şöyle:
- Half Life Alyx
- Beat Saber
- Among Us VR
- Blade and Sorcery
- Cooking Simulator VR
- All-In-One Sports VR
- PokerStars
- House Flipper VR
- VR Chat
- Walkabout Mini Golf
- Garden of The Sea
- Job Simulator
- Rick and Morty
- Until You Fall
PC üzerinde oynamanızın diğer bir avantajı da bazı oyunları modlayabilmeniz veya kendi dosyalarınızı atabilmeniz. Örneğin, Blade and Sorcery’e Star Wars modu indirebiliyorsunuz veya Beat Saber’a istediğiniz müzik maplerini atabiliyorsunuz.
VR Oyunlar Ne Kadar Keyif Veriyor?
Özellik bazı oyunları oynarken aşırı keyif aldım. Half Life Alyx gerçekten VR’da oynayabileceğiniz en iyi işlerden birisi olmuş. Oyun anlamında hem uzun hem de birçok mekanik ve hikaye barındıran nadir VR oyunlarından. Bunun yanında PokerStars, All-In-One Sports VR, Among Us VR, Blade and Sorcery ve Beat Saber oyunlarını da çokça oynadım ve keyif aldım. Oyunlardan aldığınız keyif tamamen oyun tercihinize ve size bağlı tabii ki ama oyun anlamında gayet geniş bir kütüphane var.
Oyunlar Dışında Neler Yapılabiliyor?
Oyun dışında VR dünyasında sayısız farklı uygulama da var. Benim en çok vakit geçirdiğim uygulama Bigscreen oldu. Bigscreen ise farklı odalarda oluşan sosyal bir uygulama aslında. Bazı odalarda diğer insanlar ile canlı maç ya da film/dizi izleyebiliyorsunuz. Başka bir odada ise İngilizce pratik yapabilirsiniz. Bunlar dışında egzersiz uygulamaları, toplantı uygulamaları ve video uygulamaları çokça mevcut. Yüksek çözünürlükte YouTube VR uygulamasında belgesel izlemek ya da şehir gezmek de çok keyifli olabiliyor. Yani aslında yapılabilecek oldukça fazla şey var diyebilirim. Bigscreen VR uygulamasında açık hava sinemasından bir görsel:
Peki, Oculus Quest 2 Almaya Değer Mi?
Gelelim en kritik soruya. Oculus Quest 2 daha önce VR deneyimi yaşamadıysanız ve orta düzey bir PC’ye sahipseniz kesinlikle almaya değer. Oynanacak ve deneyim edecek devasa bir VR dünyası var. Benim aldığım zaman fiyat anlamında biraz daha alınabilirdi ancak şu an fiyatı en az 10 Bin civarında gözüküyor. Eğer imkanınız varsa cihazı kiralayıp deneyebilirsiniz ya da cihazı satın aldıktan sonra oynamak istediğiniz oyunları tüketip hevesinizi aldıktan sonra satabilirsiniz ancak cihazı uzun soluklu bir şekilde kullanabilir ve farklı oyunlar deneyimleyebilirsiniz. Sürekli yeni VR oyunları çıkıyor ve VR dünyası gelişiyor.
Bu noktada şu an alınabilir en fiyat performans VR cihazı Oculus Quest 2 gibi duruyor. PlayStation VR 2, Oculus Quest Pro ya da HTC Vive Pro 2 çok yüksek fiyatlara satılıyor. Eğer merakınız varsa Oculus Quest 2 alacağınıza büyük ihtimalle pişman olmayacaksınız. VR dünyasının daha çok gelişmesi ve yol kat etmesi gerekiyor ama şu anda bile oyunların ve uygulamaların verdiği keyif inanılmaz bence.
Oculus Quest 2 Teknik Özellikleri
Cihazın teknik özelliklerini merak ediyorsanız şöyle:
- Göz Başına 1832 x 1920 Çözünürlük
- 90 Hz’ye kadar Yenileme Hızı
- 128GB veya 256 GB depolama seçeneği
- 6 GB RAM
- Qualcomm Snapdragon XR2 İşlemci
Bunlar dışında ayrıca benim test ettiğim kadarı ile Oculus Quest 2’nin şarjı yaklaşık 2-2.5 saat kadar dayanıyor. Şarj etmek için taktığınızda ise yaklaşık 1.5 saatte %100’e ulaşıyor. Bir de 2 tane kontrolcümüz var tabii onlar ise bataryalı değil direkt AA pil ile çalışıyor. Bunların şarjı da oynama sıklığınıza bağlı olarak 1-1.5 aya kadar dayanıyor.
Kısaca Artı ve Eksiler
Artıları
- Çok farklı ve güzel bir deneyim sunuyor.
- Fiyat/Performans bir ürün.
Eksileri
- Şarj süresi biraz az dayanıyor.
- Özellikle sıcak havalarda terleme yapabiliyor.
Oculus Quest 2 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu cihaz hakkında sıkça sorulan sorulara kendi deneyimimle cevap vermeye çalışacağım. Bu sorulardan birçoğunu cihazı almadan önce ben de merak ediyordum.
Gözlük ile VR Cihaz Kullanılabilir Mi?
En çok merak ettiğim sorulardan birisiydi aslında. VR gözlüğü almadan önce birkaç video izlemiştim ancak yine de korkularım vardı tabii. Benim gözlüğüm ile VR deneyimi hiçbir sıkıntı çıkarmadı diyebilirim. Tabii ki gözlüksüz kullanım çok daha rahat olacaktır ancak gözlük ile de kullanılabiliyor. Burada gözlük çerçevesi en önemli etken tabii. Çok büyük kemik gözlük çerçeveniz varsa sıkıntı yaşayabilirsiniz. Benim yeni gözlüğüm biraz büyüktü ve eski gözlüğümü kullandığımda daha rahat ettim mesela. Göz numaranız belli bir seviyenin üstünde ise gözlüksüz kullanım ne yazık ki olmuyor çünkü gözlüksüz net göremiyorsunuz. Bu noktada son şey ise cihaza entegre numaralı optikler satılıyor yurt dışında eğer numaranıza göre optik alırsanız VR içine yerleştirebilirsiniz ancak bir miktar pahalı bu lensler ve nasıl bir görüntü sağlıyor emin değilim.
Oculus Quest 2 Kutu İçeriğinde Neler Var?
Kutu içeriğinde VR cihazı, 2 adet kontrolcü, şarj aleti ve şarj kablosu çıkıyor. Bu şarj aleti dişi bizim prizlere olmadığı için genelde satın aldığınız yer dönüştürücü de yolluyor. Cihaz ile ilgili detaylara kendi sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Oculus Quest 2’de Ses Seçenekleri Neler?
İster Oculus Quest 2 dahili hoparlörü isterseniz de kablolu/kablosuz kulaklık ile oynayabilirsiniz.
Oculus Quest 2 PS4/PS5 ile Uyumlu Mu?
Ne yazık ki uyumlu değil. PS tarafında sadece PS VR ürünü kullanılıyor. Bu yüzden de PS’ye özel VR oyunlarını Oculus Quest 2 ile oynayamazsınız.
Oculus Quest 2’nin Taşınması Kolay Mı? Cihaz Ağır Mı?
Kendi kutusu içinde ya da taşıma çantasında çok rahat bir şekilde taşıyabilirsiniz. Cihaz taşımak için ağır değil ancak kafanıza taktığınızda bir süre sonra ağırlık hissi ne yazık ki oluyor ve kafanızı bir miktar acıtmaya başlayabiliyor.
Oculus Quest 2’nin Şarjı Ne Kadar Gidiyor?
Benim deneyimime göre 2 saati anca görüyor ama cihazdan oynamanız ya da PC’den oynamanız veya oynadığınız oyuna göre değişen bir durum bu.
Oculus Quest 2 128 GB mi yoksa 256 GB mi Almak Mantıklı?
PC’den oynamayı düşünüyorsanız 128 GB kesinlikle yeterli olacaktır. PC’den oynamayacaksanız da aslında 128 GB yeterli olur bence ama farklı farklı birçok oyunu aynı anda oynamak isterseniz 256 GB’yi düşünebilirsiniz.
Oculus Quest 2 ve Oculus Quest Pro Arasındaki Farklar Nelerdir?
Oculus yani Meta Quest Pro bu modelin son çıkan versiyonu aslında. Cihaz, daha iyi çözünürlük ve işlemci ile piyasaya çıktı ancak Türkiye fiyatı oldukça pahalı. (Orijinal satış fiyatı 999 Dolar) Oculus Quest 2’nin ise orijinal fiyatı 399 Dolar.
İnceleme yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Merak edilen hemen hemen her şeyi ve kendi deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Eğer cevaplandırmadığım ya da sormak istediğiniz sorular var ise içerik altına yorum bırakabilirseniz en kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağım. Şimdiden iyi ve keyifli oyunlar!
Emre, küçüklüğünden beri oyunlarla büyüdü ve uzun zamandır da farklı yerlerde oyunlara dair içerikler oluşturdu. Şimdi ise arkadaşları ile kendi oluşumlarında içerik üretmeye devam ediyor.
Star Wars Jedi: Survivor Oyunundan Yeni Bir Fragman Paylaşıldı!
28 Nisan 2023’de PC, PS5 ve XBOX Series X|S için çıkış yapacak olan Star Wars Jedi: Survivor oyunundan yeni bir fragman yayınlandı. Fragman bizleri Star Wars Jedi: Fallen Order oyunundan yaklaşık 5 yıl sonrasına götürüyor. Cal ve ekibi İmparatorluğun ulaşamayacağı bir yerlerde sığınak arıyor. Fragmanda özellikle görsellik ve mekanikler çok hoş duruyor. Önceki gameplay ve […]